in

‘Effectiviteit Pfizer-vaccin daalt na een half jaar naar 84 procent’

De vaccinatiecampagne is nog steeds in volle gang. Inmiddels zijn er meer dan 20 miljoen prikken gezet in ons land. Dat betekent dat de meeste mensen, die dat willen, de eerste prik hebben gehad of al volledig gevaccineerd zijn. Ondertussen zijn er nog volop onderzoeken gaande, waardoor we steeds meer weten over de vaccins. Zo blijkt nu dat de effectiviteit van het Pfizer-vaccin na een half jaar flink daalt.

Effectiviteit
Uit een voorpublicatie van een onderzoek blijkt dat de effectiviteit van het coronavaccin van Pfizer/BioNTecht na zes maanden daalt naar 84 procent. Op het hoogtepunt ligt dat een stuk hoger, namelijk op 96 procent. Dat zeggen onderzoekers naar aanleiding van een onderzoek waaraan wereldwijd 44.000 vrijwilligers hebben deelgenomen.

Lees ook  Pittig gerucht: “Sarah van Soelen al 3 maanden zwanger van André”

Eerste twee maanden
De eerste twee maanden na de tweede prik is het vaccin op zijn best. Daarna wordt de effectiviteit langzaam steeds minder. Hoewel dit allemaal niet erg hoopvol klinkt, hoeven we het vaccin volgens onderzoekers niet meteen in de prullenbak te gooien. Want ondanks de afname in effectiviteit, is het vaccin na een half jaar nog steeds veilig en kan het corona goed voorkomen. Volgens hen beschermt het Pfizer-vaccin voor 97 procent tegen ernstig ziekteverloop.

Lees ook  Bewezen: vóór tien uur ’s ochtends beginnen met werken is slecht voor je

Peer review
Het onderzoek is nog niet helemaal afgerond. De zogenaamde peer review mist namelijk nog, daarbij worden de resultaten beoordeeld door andere, onafhankelijke wetenschappers. Bij het onderzoek waren 32 onderzoekers van zeventien partijen betrokken, onder meer universiteiten, ziekenhuizen, onderzoekscentra, Pfizer en BioNTech zitten daarbij.

Volledig gevaccineerd? Dit zijn de symptomen als je nu corona krijgt

Man mishandelt zwangere vrouw op straat in Haarlem en niemand grijpt in