in

Eenden voeren straks verboden: ‘Levensgevaarlijk’

Eendjes en duiven voeren wordt straks verboden in Rotterdam, als het aan het stadsbestuur ligt. Daarmee wordt de havenstad straks de eerste gemeente in het land waar het voeren van stadsdieren volledig verboden wordt.

“Het is vaak goed bedoeld om zo dieren te helpen of geen voedsel te verspillen”, aldus de gemeente.

“Maar brood en andere voedselresten zijn erg ongezond voor wilde dieren en vogels. Brood bevat bijvoorbeeld te veel zout, waardoor ze ziek kunnen worden en vaak (eerder) sterven.”

Het voederverbod komt voort uit een motie van de lokale Partij voor de Dieren in 2020. “Buiten dat het slecht voor de dieren is, veroorzaken mensen overlast voor de dieren.

Lees ook  Let op: jonge eekhoorn die tegen je op klimt, wil niet spelen maar heeft hulp nodig

De stadsdieren worden gestoord in hun natuurlijke leefomgeving”, aldus aankomend raadslid Sabrina van de Poppel.

Traditie
Toch is er ook kritiek op het verbod. Sommigen noemen het betutteling, zoals Leefbaar-raadslid Benvenido van Schaik.

“Ik ben zelf ook opa. Ik vind het leuk om met mijn kleinzoon eenden brood te geven. Omdat sommige mensen zich niet kunnen gedragen worden de opa’s en oma’s gestraft.”

Van Poppel snapt dat het jammer voor mensen is dat ze dieren niet meer kunnen voeren, maar zegt dat de inzichten zijn veranderd en het levensgevaarlijk voor de dieren blijkt.

Lees ook  Alleen gelaten jongen (9) doodgebeten door pitbulls

“Voeren komt voort uit een traditie, ik deed het ook met mijn opa en oma. Maar we weten nu beter wat de gezondheidsrisico’s zijn.”

Stemming
Het is nog niet zeker of het voederverbod doorgaat, in juni wordt erover gestemd in de raad en dan moet het verbod in juli ingaan.

Maar de lokale Partij voor de Dieren is in ieder geval overtuigd dat het gaat lukken. “De motie was zo breed ondersteun, ik ben voor 99,9 procent zeker dat het lukt”, aldus een woordvoerder van de partij.

Hond in staat van ontbinding gevonden, politie start zoektocht naar baasje

Ging Harry naar Oekraïne om daar te vechten of om hier een celstraf te ontlopen?