in

Een paar dagen na ‘de prik’ kan Derk Jan nauwelijks meer op zijn benen staan: ‘Hoe toevallig kan het zijn?’

,,Hoe toevallig kan het zijn?”, vraagt Derk Jan Bult zich hardop af. Vorige week maandag kreeg hij zijn eerste prik met het AstraZeneca-vaccin. Negen uur later heeft hij ‘zware hoofdpijn’, een paar dagen verder ligt hij in het ziekenhuis en kan hij nauwelijks op zijn benen staan.

Hoewel er geen direct verband aangetoond kan worden met zijn vaccinatie, hoeft hij de tweede prik niet meer. ,,Maandagavond om 18.00 uur kreeg ik mijn prik”, memoreert de Liendenaar (63) vanuit zijn ziekenhuisbed in Ziekenhuis Rivierenland in Tiel.

,,De huisarts belde: hij was klaar met zijn prikken voor mensen die in 1956 en 1957 zijn geboren en hij had nog een paar vaccins over, vond het zonde die weg te gooien. En aangezien ik van 1958 ben, vroeg hij of ik interesse had. Ik zei: prima joh. Des te sneller, des te beter.”

Het leek wel alsof ik hartstikke dronken was, zoals ik liep

‘Het gaat niet goed’
Negen uur later wordt hij wakker met ‘zware hoofdpijn’ die dinsdag aanhoudt. ,,Woensdagavond had ik twee momenten dat het qua evenwicht wat wankel werd. Donderdag werd het erger, een keer of dertig. Het leek wel alsof ik hartstikke dronken was, zoals ik liep. Vrijdag dacht ik: het gaat niet goed.”

Lees ook  De man die zichzelf in krat per post de wereld over stuurde komt met boek over bizar avontuur

De huisarts van Bult wil dat hij dinsdag terugkomt, maar de huisartsenpost belt als het in het weekend niet gaat. Zaterdag gaat daar de telefoon. ,,Het ging helemaal niet meer.”

Bijwerkingen
Het vaccin van AstraZeneca ligt behoorlijk onder vuur. Binnen Europa kregen tientallen mensen bloedstolsels en een te laag aantal bloedplaatjes na een prik met het vaccin. Volgens het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) is er waarschijnlijk een verband tussen het vaccin en die gevaarlijke combinatie van klachten, maar wegen de voordelen op tegen de risico’s.

Vanwege mogelijke bijwerkingen was Nederland al gestopt met het gebruik ervan voor vaccinaties van mensen jonger dan 60 jaar. De GGD heeft besloten de prikpauze met een dag te verlengen en ook vrijdag niet met AstraZeneca te prikken.

‘Ik glijd en wiebel alle kanten op’
Bult belandt via de eerste hulp bij de neuroloog. ,,De hoofdpijn is nog net zoals de eerste dag, gigantisch. En zodra ik op mijn benen ga staan, gaan ze – met name rechts – trillen. Ik loop dan achter een rollator, met iemand naast me voor begeleiding. Ik glijd en wiebel alle kanten op. Als ik mijn ogen dichtdoe, val ik sowieso om.’’

Lees ook  Moeder vind hartverscheurende brief in een Disney boekje…

Na onderzoek luidt de diagnose: functioneel neurologische stoornis. Bij zo’n functionele stoornis is er zenuwstelsel niet stuk, maar wordt het niet goed gebruikt door het lichaam: de uitwisseling en verwerking van informatie tussen hersenen en lichaam is verstoord.

,,Dat de hersens geen contact meer hebben met de benen, zeg maar”, legt Bult zijn eigen problematiek uit. ,,Dat schijn je weer te kunnen trainen.” Met fysiotherapie, waar Bult nu mee is begonnen: het blijft bij af en toe heen en weer lopen over de gang. Ook de hoofdpijn is niet minder geworden.

Prognose ‘zeer onduidelijk’
De prognose is volgens Bult nu ‘zeer onduidelijk’, maar hij doet wat hij kan om weer zoveel mogelijk de oude te worden. ,,Eigenlijk interesseert het me niet eens wat het is’’, zegt hij. ,,Als het maar gewoon weer over gaat.’’

Stel zit twee maanden met handboeien aan elkaar vast: ‘De liefde is terug’

OM: Verdachte woningoverval ver kracht in politiecel, moest bewaker bevredigen