in

Een maand lang reed dit nep-drugsbusje door Brabant en slechts één man belde de politie

Een wit busje, geparkeerd zoals criminelen dit doen om drugsafval te dumpen. Van Tilburg tot Haaren en van woonwijk, tot winkelcentrum en buitengebied. Zou het opvallen? Niet dus. En dat is zorgelijk, meent de politie.

Stel u parkeert op een drukke parkeerplaats bij een winkelcentrum. Daar staat een witte Ford Transit, type combo, irritant schuin geparkeerd over twee parkeerplekken.

Grote roestplek boven de voorruit, in de bumper, de ruitenwissers achter ontbreken. Op het dashboardkastje liggen blauwe plastic handschoentjes, op de bijrijdersstoel een soort gasmasker.

Wat verder opvalt: de ramen aan de achter- en zijkant van het busje zijn afgeplakt met zwart plastic dat op sommige plekken stuk is waardoor je naar binnen kunt kijken.

Wie dat doet ziet blauwe vaten en witte jerrycans staan. Er hangt een vreemd anijsluchtje rond de wagen. Verdacht toch?

Twee vragen: trekt zo’n busje uw aandacht? En zo ja, belt u dan de politie?

‘Nee en nee’
‘Nee en nee’, is de teleurstellende conclusie van politieagent Mitchel Verregghen. Hij deed een experiment rondom drugscriminaliteit: hoe kan de politie ervoor zorgen dat mensen meer melden rond drugsgerelateerde zaken.

Onder zijn leiding werd bovenstaand ‘lokbusje’ een maand lang neergezet op tien plekken in de regio.

Onder meer op de Stokhasseltlaan, het Wagnerplein en de Zuiderkruisweg in Tilburg, de Groenstraat in Esbeek, de Blankemansweg in Moergestel en de Slibbroek en Hilverhof in Hilvarenbeek.

In drie gevallen plaatste de politie bovendien banners – een soort advertenties op internetpagina’s – om mensen extra alert te maken: een foto, met de tekst: ‘ziet u deze bus staan, meld het’.

Eén melding na een week in Berkel-Enschot
Al die tijd kwam er één melding binnen, uit Berkel-Enschot. ,,Pas nadat het busje een week lang op de parkeerplaats bij winkelcentrum Koningsoord had gestaan”, aldus Verregghen. ,,Weet je waarom die man niet eerder had gebeld? Hij wilde ons niet lastigvallen.”

Lees ook  Na jaren vechten tegen de boom van de buren ligt hij nu op Tanja's huis en auto

Het is een zorgelijke uitkomst van het lokbus-experiment, zegt de projectleider. ,,Want zo treffen we die busjes echt aan, ook in woonwijken, vol met vaten met drugsafval. Brandgevaarlijk en met agressieve chemische reacties.”

Waarom mensen geen melding maken? Verregghen heeft er een paar verklaringen voor: onwetendheid, mensen zien het busje niet óf ze melden het niet.

,,Misschien uit angst, maar je kunt altijd anoniem melden. Misschien denken ze dat de politie er niets mee doet. Onterecht, want juist bij dit soort meldingen zitten we er bovenop.”

”Het was me wel opgevallen dat die auto scheef geparkeerd stond, maar dat zie je hier vaker”
– voorbijganger op parkeerplaats bij het lokbusje

Op naar de Hilverhof in Hilvarenbeek. Daar staat het busje op de parkeerplaats bij de Jumbo, pal naast het plek waar klanten hun winkelkarretjes kunnen halen.

Woensdagmorgen parkeert een vrouw haar wagen tegenover de witte Ford Transit, stapt uit en gaat weg. ,,Ja”, zegt ze als ze even later terug komt:

,,Het was me wel opgevallen dat die auto scheef geparkeerd stond, maar dat zie je hier vaker. Die bruine roestvlek op de voorkant viel me wel op.” Maar voor de rest? ,,Niets opgevallen.”

Vlakbij basisschool Oisterwijk: geen melding
Een drugsdumping? Ad Vermeer fronst de wenkbrauwen. ,,Oh, nep gelukkig.” Maar eerlijk is eerlijk, ook hem was niets bijzonders opgevallen terwijl hij er toch twee keer met zijn karretje langs reed.

Maar: ,,Als zo’n busje twee dagen bij ons in de straat zou staan, zou het me zeker opvallen.”

Lees ook  Meisje (12) in Helmond mishandeld om TikTok-filmpje

Nou, dat valt te bezien volgens Verregghen. ,,In Oisterwijk stond het busje vlakbij een buurtcentrum en een basisschool, geparkeerd over twee vakken. Maar ook daar kregen we geen enkele melding.”

Het lokbusje gaat in de regio Tilburg weer op stal, de proef krijgt binnenkort in West-Brabant een vervolg.

Waarom witte bestelbusjes voor drugsdumpingen?
Dat is eenvoudig, legt een deskundige bij de politie uit: ze zijn onopvallend en onherkenbaar omdat er geen belettering op staat.

Let maar eens op in het verkeer, hoeveel witte bestelbusjes er rondrijden. Bovendien zijn ze groot en dat is handig om volume – lees een groot aantal ketels, jerrycans of vaten – te kunnen vervoeren.

Drugsafval wordt meestal dichtbij huis gedumpt, is de ervaring van de politie. Criminelen willen niet lang rondrijden met die stinkende troep. Het een teken dat er vermoedelijk ergens in de buurt een laboratorium zit.

In 2020 trof de politie in de regio Tilburg vijf drugsafval-dumpingen aan, zeven drugslaboratoria en negen opslaglocaties.

Vijf dumpingen lijkt misschien weinig, zegt de deskundige: ,,Maar dit zijn alleen de zichtbare. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk veel hoger want er zijn veel dumpingen die niet zichtbaar plaatsvinden.

Afval dat achterblijft in een voormalig lab of wordt geloosd in een wasstraat of direct in het riool. Soms wordt het over de weg uitgereden of komt het in een sloot terecht.”

Dit laatste was het geval bij het drugslab dat afgelopen vrijdag werd opgerold in een loods aan de Schoorweg, in het buitengebied tussen Tilburg en Gilze. Het werd ontdekt na een melding over een chemische lucht die in de omgeving hing.

Twee steekpartijen in ruim een uur tijd in Haagse wijk: jongen (17) overleden, jongen (14) zwaargewond

’Kind (4) ziet grootouders aan corona ten onder gaan, niemand wil lijken ophalen’