in

Drie kinderen leefden tussen de hondenpoep, waren uitgehongerd, zaten onder de luizen: ‘We zijn geen perfecte ouders’

Drie jonge kinderen (toen 2, 4 en 6 jaar oud) werden in 2019 maandenlang zwaar verwaarloosd in een woning in Doetinchem. Vader en moeder (nu 28 en 27 en wonend in Silvolde) verantwoordden zich dinsdag bij de rechtbank in Zutphen: ,,We zijn geen perfecte ouders maar zó erg was het ook allemaal niet.”

Na een melding van huiselijk geweld betrad de politie 9 juli 2019 de Doetinchemse woning en trof een gezin – vader, moeder en drie jonge kinderen – in desolate toestand. Behalve dat het volgens de politie een smeerboel was en dat het er stonk, bleek de jongste opgesloten in een kamertje.

Het kind droeg een luier die niet was verschoond en die ze los zat te pulken. Op de grond lag een drol, vermoedelijk van een hond. En aan de muur zat poep.

Alle drie hoofdluis
Bij de rechtbank in Zutphen werd pijnlijk blootgelegd in welke schrijnende situatie het gezin zat. Alle drie de kinderen zouden met hoofdluis rondlopen. Op het hoofd van de oudste – een jongetje – was zelfs te zien dat het ongedierte rondliep.

Vanuit de buurt waren klachten gekomen over de kleding van de kinderen: bij 37 graden liepen ze rond in dikke jassen en moonboots, in de winter met een T-shirtje zonder iets eronder.

‘Het gaat er hier niet om of de opvoeding deugt’
Uit andere verhalen kwam naar voren dat het eten (standaard zonder groenten) dat op tafel kwam, vooral voor de ouders zelfs bestemd was. Toen oma – de moeder van de vrouw – november 2019 langs kwam om te logeren, constateerde ze dat de kinderen honger leden en trok bij instanties aan de bel. Even later werden de kinderen uithuisgeplaatst. Ze zitten nu alle drie in pleeggezinnen, maar hebben een flinke kras.

Lees ook  Deze gigantische jongeheer houdt je warm ’s nachts

,,Het gaat er hier niet om of de opvoeding deugt’’, stelde de officier van justitie. ,,Ik vind dat hier sprake is van opzettelijke mishandeling en verwaarlozing. Dus moet er strafrechtelijk wat gebeuren.’’

‘Ik ben al genoeg gestraft’
,,Ik ben al genoeg gestraft’’, zei de vader. Daarmee doelde hij op de uithuisplaatsing van de kinderen, eind november. ,,Mijn kinderen ben ik kwijt en ik krijg ze ook nooit meer terug.’’

De vader en de moeder zijn beiden geboren in Amsterdam, zo bleek uit het relaas van rechter Olthof. Via het Betuwse Angeren belandde het stel in Doetinchem. Na een tijdje uit elkaar te zijn geweest, zijn ze nu weer samen en wonen in Silvolde.

De moeder – ooit zelf in haar jeugd uit huis geplaatst – vertelde veel in de horeca te hebben gewerkt. ,,We zijn geen perfecte ouders’’, zei ze. ,,Maar zo erg als het nu allemaal wordt gesteld was het niet. We zorgden voor gezond eten en brachten de kinderen naar school.’’

Lees ook  Moeder zorgde 2 weken lang voor dood babydochtertje – en ging er zelfs mee wandelen in kinderwagen

Huishouding
Van de strafeis zelf van de officier zullen de ouders niet onder de indruk zijn geweest: één maand voorwaardelijke celstraf met een proefperiode van zes jaar. ,,De kans op recidive is klein’’, volgens de officier, die echter niet uitsluit dat het stel – gezien hun leeftijd – opnieuw kinderen zou krijgen. Verder hangt beide ouders een taakstraf boven het hoofd van 180 uur.

Wel moet het voor de ouders pijnlijk zijn geweest hoe hun huishouding voorbij kwam. En ook de kwalificaties daarvan. Zo had een leerkracht van een Doetinchemse basisschool gezegd: ,,Ik heb nog nooit zulke verwaarloosde kinderen gezien.’’

Verruïneerd gebit
Schrijnend was het verhaal dat het jongetje op zijn 9de jaar al een verruïneerd gebit heeft. Tandartszorg ontbrak volledig volgens de officier: ,,Tandpasta was niet in huis.’’

Onthutsend was ook wat de officier vertelde over een stoffen hartje dat het middelste meisje gebruikte als knuffel en waarbij ze zich veilig voelde. De politie had gevraagd of ze ook mensen kende bij wie ze zich veilig voelde. Het antwoord was ontkennend.

Advocaat Van Oers vroeg vrijspraak. Ze ziet geen causale verbanden tussen onder meer het slechte gebit van het jongetje en de thuissituatie en vindt daarom strafvervolging niet op zijn plaats. Ook zei ze dat de oma aanvankelijk uit was op de voogdij van de kinderen en later op haar uitspraken was teruggekomen.

Man strooit met vuilnis en steekt piemel door celdeur na aanhouding

‘Minder coronabesmettingen in landen waar bevolking vertrouwen heeft in overheid’