in

‘Doodgeboortes na zeldzame ontsteking door coronabesmetting’

Bij zwangere vrouwen met corona kan het virus in uitzonderlijke gevallen het ongeboren kindje in gevaar brengen in de tweede helft van de zwangerschap. Sinds juli dit jaar zijn minstens dertien doodgeboortes in Nederland te wijten aan een door het coronavirus beschadigde placenta.

Dat zegt gynaecoloog Sam Schoenmakers van het Erasmus MC in Rotterdam op basis van een analyse van doodgeboortes waarvoor in eerste instantie geen verklaring werd gevonden, meldt De Volkskrant.

Lees ook  Snackbar haalt patatje oorlog van menu

Schoenmakers en zijn collega’s onderzochten begin dit jaar de placenta’s van 36 zwangere vrouwen die tijdens de eerste golf corona opliepen. Vijf placenta’s lieten een niet eerder geziene combinatie van afwijkingen zien.

Voedingsstoffen van moeder naar baby
De placenta’s zaten vol met ontstekingscellen en waren beschadigd, waardoor het transport van voedingsstoffen en zuurstof van moeder naar baby werd verhinderd. In vier van die vijf placenta’s werd het virus zelf aangetroffen.

Lees ook  Verpleegster zorgde voor baby met zeldzame aandoening toen niemand hoop had - zie hem nu 17 jaar later

De zeldzame aantasting kan volgens Schoenmakers leiden tot doodgeboorte. Opvallend is dat de moeders in de meeste gevallen alleen lichte coronaklachten hadden, zoals een snotneus.

Dat er sinds juli dertien doodgeboortes te wijten zijn aan een door het coronavirus beschadigde placenta, noemt Schoenmakers in De Volkskrant “ongelooflijk veel”. “Er is geen andere infectieziekte die in zo’n korte periode zoveel sterfte bij baby’s veroorzaakt in onze regio.”

Kind overleden na ongeval met vrachtwagen Amsterdam

Artsen: ‘Patiënten met Omicron-variant hebben veel mildere symptomen’