in

Dood van Carlo (27) op Mallorca mogelijk gevolg van ‘omgestoten drankje’ in feestcafé

De gewelddadige dood van de 27-jarige Carlo uit Waddinxveen op het Spaanse eiland Mallorca, was mogelijk het gevolg van een uit de hand gelopen ruzie over een omgestoten drankje in een feestcafé. Dat zegt de 20-jarige Maarten* uit de provincie Utrecht, een van de dertien getuigen die bij de politie een uitgebreide verklaring heeft afgelegd. Het Openbaar Ministerie wil vanwege het lopende onderzoek niet op de inhoud van de verklaring ingaan.

In het ruim drie uur durende gesprek met rechercheurs gaf Maarten nieuwe details over de vermoedelijke achtergrond van de mishandelingen op Mallorca. Eén van de incidenten, in een horecagelegenheid op de boulevard, zag hij naar eigen zeggen van dichtbij gebeuren. Hij wachtte bewust met het vertellen van zijn verhaal, omdat hij eerst de Spaanse en Nederlandse autoriteiten hun werk wilde laten doen.

,,Op het politiebureau in Hilversum vertelden ze dat mijn verklaring redelijk overeenkwam met wat ze op de camerabeelden hebben gezien”, beweert Maarten. ,,Ik ging er uiteindelijk met een goed gevoel weg. Ze stelden veel vragen, ik heb op veel antwoord kunnen geven. Aan het einde zeiden ze dat mijn kant van het verhaal mogelijk een waardevolle toevoeging op het onderzoek was.”

Langer rumoerig
In dat onderzoek, dat inmiddels in handen van Nederlandse justitie ligt, hebben inmiddels dertien getuigen een verklaring afgelegd of zullen dat binnenkort doen. Eén van hen is dus de 20-jarige Maarten uit de provincie Utrecht, die omwille van veiligheidsredenen liever anoniem wil blijven. Hij was die bewuste week samen met zijn beste vriend op vakantie in het bekende feestoord.

In de buurt van de immer drukke boulevard, die de Spanjaarden S’Arenal noemen, was het al langer rumoerig, vertelt hij. ,,Dit was niet de eerste avond dat er gevochten werd. Op iedere straathoek van de boulevard stond politie, en dat de hele week lang.”

Lees ook  Steekpartij op school in Groningen: 1 gewonde, dader vlucht op scooter

Glas uit iemands handen
Die avond lijkt er op de boulevard geen vuiltje aan de lucht, tot de kleine uurtjes aanbreken. In een van de vele Nederlandse feestkroegen ontstaat een ruzie, op een manier zoals je wel vaker ziet in het uitgaansleven: heel knullig en om iets extreem onbenulligs. ,,Ik was met een vriend aan het feesten in een kroeg op de boulevard, vol met Nederlanders. Het was eigenlijk best gezellig, tot er vlak bij de bar een glas bier uit iemands handen werd geslagen. Ik weet niet of dat per ongeluk of expres gebeurde, maar er ontstond een enorme ruzie tussen twee groepen.”

Opgehitst
De vriendengroep van Carlo uit Waddinxveen is een van de betrokken partijen, zegt Maarten. ,,Ik herkende die jongen later toen ik hem buiten op de grond zag liggen. Welke rol hij of zijn groep heeft gespeeld in het conflict, durf ik niet te zeggen. Maar ik weet wel dat veel jongeren opgehitst werden na dat conflict in het café. Meerdere groepen kwamen daarna poolshoogte nemen. Voor het café werd geroepen dat het ergens op de boulevard knokken zou worden. Jongens die wij helemaal niet kenden vroegen of wij mee wilden gaan.”

Een deel van de Gooise verdachten, die volgens Spaanse media al de hele avond op oorlogspad waren, zou zich buiten in de ruzie hebben gemengd. Daar zouden Carlo en zijn vrienden zijn aangevallen. Carlo werd in elkaar geslagen en eenmaal op de grond herhaaldelijk tegen zijn hoofd geschopt, waardoor hij hersenletsel opliep. Op de boulevard werd al gevreesd voor zijn leven.

Lees ook  Bejaarde Johan (81) wurgde zijn vrouw (75) en sloeg haar met een koevoet

,,Iemand riep dat hij zijn tong had ingeslikt”, zegt Maarten, die op dat moment vol adrenaline zat. De twintiger heeft ervaring in ehbo en beveiliging en probeert daarom eerste hulp te verlenen aan het slachtoffer, dat roerloos op de grond ligt. ,,Ik heb redelijke ervaring in hoe je in dit soort noodsituaties moet handelen. Ik probeerde die jongen dus te helpen, maar de politie was er snel bij en hield alle omstanders met de wapenstok op afstand.”

Kritiek
Bij het optreden van de Spaanse politie zet Maarten zijn vraagtekens. ,,Wij wilden die jongen alleen maar helpen, maar ze behandelden ons alsof wij een stelletje raddraaiers waren. Op dat moment lag die jongen daar waarschijnlijk te vechten voor zijn leven. Ik denk dat het heel anders had kunnen aflopen, als wij gewoon de kans hadden gekregen om ons ding te doen. Nu duurde het een tijdje tot ambulancepersoneel ter plaatse kwam en eerste hulp werd geboden.”

Derde verdachte
De politie hield vanochtend een derde verdachte aan in de zaak rond de fatale mishandeling. Het gaat om de 18-jarige Hilversummer Mees T.. Hij wordt verdacht van het medeplegen van doodslag, poging tot doodslag en het openlijk plegen van geweld. De jongen zou betrokken zijn geweest bij het geweld in een horecagelegenheid, vermoedelijk het café waar Maarten ook was, en bij het geweld op de boulevard.

Moeder (21) door kleuter doodgeschoten tijdens Zoom-gesprek

Man in kritieke toestand na steekpartij duinen, 6 minderjarigen opgepakt