in

Dode steekpartij Amsterdam is 64-jarige man, vier twintigers in ziekenhuis

De 29-jarige man die is aangehouden wegens het steekincident in de Amsterdamse buurt De Pijp, is geen bekende van de politie en justitie. Dat meldt de politie zaterdag na een eerste onderzoek. Getuigen beschreven het gedrag van de verdachte als verward.

Vrijdagavond werden in en bij de Ferdinand Bolstraat vijf personen neergestoken. Een van hen overleed. Dat is een man van 64 uit Amsterdam. De andere slachtoffers zijn tussen de 21 en 28 jaar oud en liggen in het ziekenhuis. Drie van hen komen uit Amsterdam, één uit Haarlem. Uit onderzoek tot nu toe lijkt geen verband tussen de slachtoffers te bestaan, zegt de politie.

De politie gaat ervan uit dat één persoon verantwoordelijk is voor deze steekpartij. Er zijn tot nu toe geen aanwijzingen voor een terroristisch motief, aldus de politie. De aangehouden man uit Amstelveen wordt zaterdag verhoord. Vannacht is de woning van deze verdachte in Amstelveen doorzocht. Daarbij zijn gegevensdragers en een auto in beslag genomen.

Burgemeester Femke Halsema bezocht zaterdag de buurt waar de steekpartij plaatsvond en sprak daar met omwonenden. ,,Het is een afschuwelijke gebeurtenis. Dat maakt grote indruk op de mensen”, aldus Halsema bij de NOS. ,,Ik ben heel erg geschrokken. Juist omdat dit zo’n vreedzame wijk is. Zoiets wordt hier niet verwacht.” Ambtenaren en wijkagenten zijn op straat in De Pijp om de sentimenten en eventuele onrust in de gaten te houden.

Bij de ijssalon waar volgens Het Parool een slachtoffer voor de deur is overleden, zijn zaterdag de eerste bloemen gelegd. Een buurtbewoner las zaterdagochtend over de steekpartij en kwam even bij de ijszaak kijken. Ook hij is geschrokken: ,,Wat een vreselijk verhaal. Normaal gebeurt er nooit iets in de wijk.”

Lees ook  Rinia (68) werd dodelijk mishandeld toen ze de eendjes ging voeren

Linten

Omwonenden kwamen gisteravond ruw in aanraking met de vreselijke gevolgen van de steekpartij. Een buurtbewoner (24 jaar, wil niet met naam genoemd worden) kwam vrijdagavond nietsvermoedend het metrostation uit toen voor zijn neus een meisje een ziekenwagen werd ingedragen. ,,Er stonden twee of drie ambulances, maar binnen vijf minuten werden er linten gespannen en kwamen er van alle kanten politieauto’s aangesjeesd, ik denk wel twintig. Bij het stoplicht bij de boekenwinkel lag ook iemand met een isolatiedeken, die is ook meegevoerd.”

Na even te hebben gekeken, besloot hij naar huis te lopen. Bij avondwinkel De Schelde vlakbij Hotel Okura zag hij nog iemand liggen. “Toen ben ik maar snel naar binnengegaan. Echt bizar.”

De slachtoffers zijn volgens de politie afzonderlijk op of in de directe omgeving van de Ferdinand Bolstraat gestoken. Het incident gebeurde rond 23.15 uur. De politie, die kort na het incident meerdere meldingen kreeg, rukte massaal uit. Er kwamen onder meer leden van de Dienst Speciale Interventies (DSI) ter plaatse. Ook vlogen er politiehelikopters boven de stad. Na ‘een klopjacht’ is de vermoedelijke dader aangehouden, zegt een woordvoerder. De politie is dringend op zoek naar getuigen van het incident. Er waren volgens de Amsterdamse politie nog mensen op de been, op het moment dat de steekincidenten plaatsvonden.

Reanimatie
Luna (21 jaar) woont in de Van Ostadestraat en was Netflix aan het kijken toen de hulpdiensten de straat inreden. Samen met Benthe (23 jaar, beiden willen niet met achternaam genoemd worden) past ze een weekje op de kat van een vriendin. De twee studenten zagen samen de drukte op straat. Benthe: ,,Ik ben erg geschrokken, er was veel onrust op straat.” De politie verleende eerste hulp maar reanimatie duurde lang, zeggen ook zij. Vanaf het balkon zagen ze hoe een infuus werd opgehouden. Ze voelden zich ongemakkelijk. ,,Je wil geen ramptoerist zijn.”

Lees ook  ‘Bij omikron minder snel in het ziekenhuis, maar besmettelijkheid blijft zorgelijk’

Buurtbewoonster Joanne Will (31) was nog geen vijf minuten binnen toen sirenes door de straat galmden. Ze liep vanaf metrostation De Pijp in de Ferdinand Bolstraat via de Van Ostadestraat naar huis. ,,Het steekincident is gebeurd toen ik net binnen was óf toen ik door de straat liep. Maar buiten heb ik niks gezien.”

Toen ze even later door het raam keek, zag ze overal politie. De omgeving werd afgezet met linten. Aan de overkant van de straat, voor ijssalon Massimo Gelato en Italiaans-Turks restaurant Hayran, lag een persoon op de grond. ,,Politieagenten wisselden het reanimeren af met een ambulanceverpleegkundige. Dat hebben ze een half uur gedaan, terwijl er steeds meer ambulances, polities en zelfs traumahelikopters kwamen. Na een half uur stopten ze en legden ze een witte deken over het slachtoffer heen. Toen wist ik dat de persoon was overleden.”

Bakkerij
Ron Verboom, van de gelijknamige bakkerij op de Ceintuurbaan, vertelt dat de steekpartij het gesprek van de dag is. Voor zijn zaak werd ook een slachtoffer neergestoken. Zaterdagochtend merkt hij dat zijn klanten nergens anders over praten. ,,Iedereen is geschokt,” aldus Verbom. ,,Hoe heeft dit zomaar kunnen gebeuren, zo willekeurig? Er gaan allerlei verhalen rond, dus we zullen het onderzoek van de politie moeten afwachten.”

Ook bij boekwinkel Bestseller op de Ferdinand Bolstraat merken ze dat klanten erg geschrokken zijn. ,,Het is hier heel erg ons kent ons,” vertelt een medewerker. “Mensen vinden het erg voor de nabestaanden. En in een buurt als deze gaan allerlei verhalen rond. Ik heb inmiddels al zes versies gehoord.”

Heftig: Gordon ondergaat volgende week een ingrijpende operatie

Gezin in holst van nacht gewekt door roofovervallers: ‘Onze zoon (14) is vastgebonden en bedreigd met wapen’