in

Dode door bloedklachten na toedienen Johnson & Johnson-vaccin

Iemand die het Johnson & Johnson-vaccin van het bedrijf Janssen heeft gekregen, kreeg daarna last van dezelfde bloedklachten als bij het vaccin van AstraZeneca. Deze persoon is daaraan overleden, meldt het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

In totaal zijn nu vier meldingen bekend van mensen die na toediening van het Janssen-vaccin last kregen van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie).

Drie van die vier gevallen gebeurden in de Verenigde Staten, waar het vaccin al wordt gebruikt. Het vierde geval gebeurde tijdens de proeven met het vaccin, die in meerdere landen werden gehouden.

Het is niet bekend in welke groep de overleden persoon viel en uit welk land deze persoon kwam.

“Extreem klein”
“Het gaat om een extreem klein aantal gevallen: wereldwijd kregen al 4,5 miljoen mensen het vaccin toegediend”, zei dokter Peter Arlett, hoofd data-analyse bij het EMA.

Lees ook  Bijna iedereen heeft het fout… Waar gaat het hier over?

Het is voor zover bekend het eerste sterfgeval bij het Janssen-vaccin. Het EMA heeft nog niet vastgesteld of er daadwerkelijk een verband is tussen het Belgisch-Nederlands middel en de klachten.

Dat iemand na vaccinatie klachten krijgt, wil niet zeggen dat die klachten ook aan die prik te wijten zijn. Een veiligheidscommissie van de toezichthouder doet onderzoek.

Mogelijk moet de bijsluiter van het Janssen-vaccin worden aangepast, zodat daarop komt te staan dat deze klachten zouden kunnen ontstaan.

Het vaccin van Janssen is door het Nederlandse bedrijf Crucell ontwikkeld. Die onderneming maakt deel uit van de Belgische Johnson&Johnson-dochter Janssen.

Het vaccin is in alle andere Europese landen ook goedgekeurd. In ons land zou het vaccin begin volgende week voor de eerste keer geleverd worden. Het middel hoeft maar één keer te worden gegeven.

De Nederlandse minister van Volksgezondheid Hugo De Jonge vindt het nog te vroeg om conclusies te verbinden aan het bericht van het EMA.

Lees ook  Je kunt nu broeken kopen waar het lijkt alsof je er in gepist hebt

“Met dit signaal wordt aangetoond dat het systeem van internationaal onderzoek naar mogelijke bijwerkingen van vaccins werkt’, zei De Jonge in een reactie aan persagentschap ANP.

Baten
Volgens De Jonge moet nu eerst worden onderzocht of er een oorzakelijk verband is tussen de vaccinatie en de klachten die zich daarna voordoen.

Ook moet volgens de minister goed worden gekeken of mogelijke bijwerkingen door vaccinatie zwaarder wegen dan de baten van inenting.

Over het vaccin van AstraZeneca zei het EMA eerder deze week dat de voordelen van het vaccin groter zijn dan de nadelen.

De kans om aan het coronavirus te overlijden is veel groter dan de kans om te sterven aan de bijwerking, aldus de toezichthouder.

Ook papa van Hailey (10) verliest strijd na zware brand

Adidas lanceert legoschoen die je kan versieren met echte legoblokjes