in

Docenten redden leven brugklasser Salma (12): ’Heldhaftig opgetreden’

Docenten van de Francois Vatelschool zijn de helden van het Haagse onderwijs. Dankzij hun zeer kordate optreden wisten zij het leven te redden van de 12-jarige brugklasser Salma El Azzouzi. De indrukwekkende gebeurtenis heeft grote impact op de kleine vmbo-school.

Schooldirecteur Remco Hulsbergen en zijn team zullen het nog lang met zich meedragen: op dinsdag 11 januari tijdens het wisselen van de lessen stond hun leerlinge bij de receptie te kletsen, toen ze plotseling in elkaar zakte.

Terwijl de scholieren nauwelijks beseften wat er gebeurde, spoedden opgeleide administratief medewerkers die het zagen gebeuren zich naar de overvolle gang om onmiddellijk eerste hulp te verlenen. Ook directeur Hulsbergen, eveneens in bezit van een BHV en EHBO-diploma, was snel ter plekke.

Lees ook  Kerken, moskeeën en andere gebedshuizen mogen gesloten worden bij coronabrandhaard

Gevochten voor haar leven
Nog altijd onder de indruk van wat zich op dat moment voor zijn ogen afspeelde vertelt hij: „Salma werd stabiel gelegd en binnen dertig seconden kon de reanimatie worden gestart. Met elkaar hebben we gevochten voor haar leven.

Collega’s hielden leerlingen op afstand, anderen grepen het AED-apparaat en weer anderen brachten de plakkers aan.

Het apparaat vertelde ons dat het hart op dat moment een stoornis had en gaf daarna een schok, wat haar leven heeft gered.”

Salma werd vervolgens met spoed naar het ziekenhuis gebracht, waar ze nog altijd herstellende is. Leerlingen en medewerkers hebben professionele hulp (gehad).

Lees ook  Patricks schoonzoon deed mee aan rellen: 'Hij verdient straf, maar opsluiten niet de oplossing'

Volgens Hulsbergen dreunt het heftige incident bij velen nog na: „Dit moment en het heldhaftige optreden van onze mensen zullen we niet snel vergeten.”

“Zij zijn voor alle scholen een voorbeeld”

De ouders van Salma zijn de school ’zeer dankbaar’. „Dankzij hen is onze dochter er nog. Zij zijn voor alle scholen een voorbeeld”, zegt moeder Nadine.

Toen ze haar dochter voor het eerst in het ziekenhuis zag was ze ’lijkbleek en ijskoud’. „Nu heeft ze medicatie en gaat het gelukkig redelijk goed. We kijken uit naar de dag dat ze weer naar school kan.”

Jongen (16) scheurt door Utrecht in gehuurde Porsche, maar wordt gepakt: ‘Gegokt en verloren’

Medewerkers azc overgoten met hete olie, bewoner aangehouden