in

De Jonge wil vaart maken met invoeren vaccinatiebewijs

Minister Hugo de Jonge wil vaart maken met de invoering van het vaccinatiebewijs voor internationaal reizen, dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Begin juni hoopt de minister dat het kabinet een besluit kan nemen over de invoering. Vervolgens heeft de Kamer drie weken de tijd zich te buigen over alle aspecten van zo’n prikpaspoort.

Op die manier sluit Nederland mooi aan op de plannen van de Europese Unie, die erop mikt vanaf 21 juni een verordening in te stellen die reizen met een vaccinatiebewijs mogelijk maakt.

Vervolgens krijgen Europese lidstaten nog eens zes weken de tijd om de verordening nationaal door te voeren.

Voor De Jonge kan het niet snel genoeg gaan. ‘Gezien het begin van de zomervakanties, vrij snel na 21 juni, acht ik het echter van belang geen tijd te verliezen en van start te gaan zodra dat medisch en technisch verantwoord is.’ De Tweede Kamer heeft De Jonge al verzocht om niet te wachten tot de zomer met de invoering.

Met een vaccinatiebewijs kunnen mensen van de zomer weer vrijer internationaal reizen en zou bijvoorbeeld een quarantaineplicht komen te vervallen.

Ook zouden Nederlanders het gezondheidsbewijs kunnen gebruiken voor een bezoek aan evenementen in eigen land. Ze zouden zich dan niet meer hoeven te laten testen.

Deze week worden 815.000 prikken gezet, voorspelt De Jonge
Het vaccineren in Nederland gaat steeds sneller, zegt minister Hugo de Jonge. Hij verwacht deze week een aantal van 815.000 prikken. Die voorspelling twitterde de minister dinsdagavond. Vorige week werden 658.000 prikken gezet.


Op 6 januari is in Nederland het eerste vaccin toegediend. Momenteel heeft bijna een op de drie Nederlanders een eerste prik gehad.

Lees ook  Ging Harry naar Oekraïne om daar te vechten of om hier een celstraf te ontlopen?

Het Nederlandse priktempo schommelt sterk, onder andere door prikpauzes en wijzigingen in de vaccinatiestrategie.

Dinsdag werd bekend dat anderhalf miljoen Nederlanders tussen de 18 en de 60 jaar de komende weken een uitnodiging krijgen om zich te laten vaccineren.

Het gaat om mensen die door de huisarts zijn aangemerkt als patiënten die voorrang nodig hebben. Vanwege een medische aandoening lopen zij meer risico op ernstige besmettingsverschijnselen.

Eerst ging het om een miljoen kwetsbaren, maar dat blijken nu een half miljoen meer mensen te zijn.

Ook Rutte blijft thuis voor EU-top in Portugal
Na bondskanselier Angela Merkel reist ook premier Mark Rutte niet af naar de EU-top van vrijdag en zaterdag in Portugal.

Dat laat de coronacrisis niet toe, vinden ze. Merkel en Rutte nemen via een videoverbinding wel deel aan de top.

In Porto vindt overleg van EU-leiders plaats over een socialer Europa. Ook zouden ze de Indiase premier Modi ontmoeten.

Maar India kampt momenteel met een grote piek in besmettingscijfers en doden, dus Modi blijft thuis. Ook hij belt in.

Biden wil op 4 juli dat 70 procent van Amerikanen minstens één prik heeft gehad
De Amerikaanse president Joe Biden wil het tempo van de vaccinaties in de Verenigde Staten opvoeren.

Op 4 juli, Onafhankelijkheidsdag in de VS, moet 70 procent van alle Amerikanen minstens één prik hebben gekregen.

Lees ook  Buurt over parkeerplaatsdode Almelo: ’Ze hadden vaak vaccinatieruzies’

Op die manier hoopt Biden dat de zomer er eindelijk weer een beetje normaal zal uitzien voor de Amerikanen.

Bij zijn aantreden beloofde Biden dat in zijn eerste honderd dagen als president 100 miljoen vaccinaties zouden worden uitgedeeld.

Dat doel werd ruim overtroffen: momenteel hebben liefst 147 miljoen Amerikanen een eerste prik gekregen.

Ongeveer 105 miljoen van hen zijn zelfs volledig gevaccineerd, ofwel met het Janssen-vaccin waarbij één prik voldoende is, ofwel met twee doses Pfizer of Moderna.

Maar de afgelopen tijd nam het tempo van de vaccinatiecampagne iets af, hoewel er ruim voldoende vaccins voorhanden zijn. Grootste struikelblok lijkt op dit moment te zijn dat veel mensen aarzelen zich te laten vaccineren.

Biden wil meer vaart achter de vaccinaties zetten door meer geld uit te trekken voor voorlichtingscampagnes om twijfelaars over te halen zich toch te laten vaccineren.

Verder moeten tienduizenden drogisterijen in het land vaccinatiepunten openen waar mensen kunnen binnenlopen om zich te laten prikken.

Ook moeten er meer mobiele posten komen, zodat bewoners van afgelegen gebieden makkelijker een prik kunnen halen.

Om zeker te zijn dat er steeds voldoende vaccins zijn, heeft de regering-Biden de Amerikaanse staten laten weten dat de niet-bestelde doses van de voorraden die voor hen klaar liggen, terugvloeien naar de landelijke voorraad.

Het doel van alle maatregelen is dat tegen 4 juli minstens 160 miljoen Amerikanen volledig zijn gevaccineerd tegen covid19.

Dat is volgens experts nog niet genoeg voor groepsimmuniteit, maar het opent wel de weg naar een terugkeer naar het normale bestaan.

Vader (68) vrijgesproken van ‘400 keer ver krachting’ van zoontje

Dochter treft vader (68) verkoold aan in sauna