in

De Jonge waarschuwt: ‘Wie voor toilet naar binnen gaat, moet ook coronapas tonen’

Op verzoek van de Tweede Kamer worden terrassen uitgezonderd van de QR-plicht. Maar wie kort een kroeg in gaat voor toiletbezoek moet alsnog een coronabewijs laten zien. ‘Het is een kleine moeite.’

Dat zei demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid (CDA) na afloop van een corona-overleg op het Binnenhof.

Zaterdag vervalt de 1,5 meterregel en kunnen (binnen-)evenementen weer doorgaan. Bijna overal moet je een QR-code laten zien.

De app gaat alleen op groen na volledige vaccinatie, een negatieve test of na genezing. Een uitzondering komt er voor de terrassen, op verzoek van de Tweede Kamer.

Het kabinet legt zich bij die wens neer, al benadrukte De Jonge vanmiddag dat iedereen die een voet over de drempel naar binnen zet gewoon een coronabewijs moet tonen.

Lees ook  NAC-supporter overleden die tijdens rellen gereanimeerd werd

Ook voor een kort toiletbezoek dus. ,,Tenzij er een dixi-toilet naast het terras staat, dan hoef je niet naar binnen.

Wie bij horeca naar binnen gaat moet de QR-code tonen. Ik hoor daar heel veel grote woorden over, maar ik denk dat de meerderheid van de Nederlanders in alle nuchterheid denkt:

dit is een kleine moeite. In andere landen wordt er al mee gewerkt, in voetbalstadions in Nederland ook al een tijdje. Dat gaat echt prima.”

Horecaondernemers en burgemeesters waarschuwen het kabinet dat handhaving van de nieuwe regels lastig wordt.

Cafébazen vrezen dat ze ‘politieagentje’ moeten spelen, een aantal ondernemers stelt al ‘niet te handhaven’.

De Jonge vertrouwt er niettemin op dat het goed verloopt: ,,We kunnen niet naast elk café een agent neerzetten, we moeten het samen doen. Houd je aan de regels, en kijk niet: hoe kan ik m’n snor drukken.”

Lees ook  Enorm groot verlies voor Chantal Janzen: “Ik huil, je bent er niet meer”

Nachtleven dicht
Bijna alles kan weer vanaf zaterdag, al blijft het nachtleven op slot. Tussen middernacht en zes uur ‘s ochtends moet alle horeca dicht blijven.

In november wordt gekeken of die laatste stap naar ‘het oude normaal’ ook gezet kan worden. Volgens de minister is het nog te vroeg om te zeggen of dat haalbaar is.

,,We hopen dat de maatregelen zo tijdelijk mogelijk zijn. We zetten komende zaterdag een grote stap, die 1,5 meterplicht gaat er af, er gaan grotere groepen samenkomen.

Dan hebben we nog echt even die coronatoegangsbewijzen nodig om een snelle stijging van infecties tegen te gaan.”

Lichaam Gabby gevonden, politie vreest dat verloofde zichzelf iets heeft aangedaan

Aanhouding voor fraude met vaccinatiebewijzen, meerdere aanhoudingen niet uitgesloten