in

De Jonge over stijging besmettingen: ’We denken aan nieuwe maatregelen’

Dat het aantal dagelijkse nieuwe coronabesmettingen snel toeneemt, is „wel iets om je zorgen over te maken”, zegt demissionair zorgminister Hugo de Jonge. „ We denken aan nieuwe maatregelen mocht het zo door gaan. Je moet natuurlijk waakzaam zijn.”

Hij wil goed kijken of er daadwerkelijk veel meer mensen besmet raken, of dat de toename deels valt te verklaren doordat veel meer mensen zich laten testen. „Die analyse moeten we goed maken.”

Het lijkt erop dat vooral jongeren besmet raken, ook omdat die groep nu nog niet gevaccineerd is. Aan het begin van de tweede coronagolf werden ook vooral jongeren besmet, maar toen was de oude generatie nog niet geprikt.

Lees ook  Plannen en ploeg Rutte 4 krijgen vorm: leenstelsel verdwijnt, De Jonge niet door op Volksgezondheid

De hoop is dan ook dat de verspreiding beperkt blijft, en dat door vaccinaties veel minder mensen ziek worden.

„We hebben ons écht zorgen te maken als de infecties zich weer gaan vertalen in ziekenhuisopnamen. We houden heel goed vinger aan de pols”, zegt De Jonge daarover.

Snel ingrijpen
Als het echt uit de hand loopt is het kabinet wel in staat snel in te grijpen, zegt De Jonge. „Het crisiskabinet blijft twee keer per week bijeen komen”, zegt de bewindsman over deze zomer.

Lees ook  RIVM: aantal meldingen van kinderen met RS-virus flink gestegen

Volgens hem is het overigens wel zeker dat de toename van de besmettingscijfers ook deels wordt veroorzaakt doordat mensen zich minder goed aan de basisregels houden. De afgelopen tijd liet het kabinet veel maatregelen los.

„Maar als we vervolgens de maatregel die we nog wel hebben – namelijk de 1,5 meter – enorm laten versloffen, dan zie je dus de stijging die je hebt gezien”, zegt De Jonge.

Peter R. De Vries neergeschoten in centrum Amsterdam, verdachte voortvluchtig

Samantha de Jong laat engel tatoeëren over naam overleden vriend