in

De Jonge maakt draai: volledige vaccinatieplicht toch niet uitgesloten

Het kabinet is altijd stellig geweest dat vaccinneren een vrije keuze is én blijft. Toch blijkt nu dat een vaccinatieplicht niet volledig is uitgesloten. Dat zegt demissionair minister Hugo de Jonge vrijdag tegen Hart van Nederland.

In steeds meer landen om ons heen wordt op dit moment een vaccinatieplicht ingevoerd. Volgens verschillende OMT-leden is de vaccinatieplicht dé weg uit de coronacrisis.

Het demissionaire kabinet heeft altijd benadrukt dat er in Nederland géén vaccinatieplicht komt.

Tijdens een persconferentie in september van dit jaar was demissionair minister Hugo de Jonge daarover nog stellig:

“Laat ik het nog maar eens heel duidelijk zeggen: er komt géén vaccinatieplicht. Of je je wel of niet laat vaccineren: dat is een vrije keuze”.

‘Ik kan gewoon niks uitsluiten’
Als De Jonge vrijdag door Hart van Nederland opnieuw wordt gevraagd of straks ook in Nederland een vaccinatieplicht wordt ingevoerd, antwoordt de politicus een stuk gematigder.

Lees ook  Man (32) opgepakt voor doodschieten horecabroers in McDonald's Zwolle

“We zitten in een pandemie die ons twintig maanden in de greep houdt en ik heb afgeleerd om al te stellig te zijn over hoe het leven eruit ziet over een hele tijd”, zegt De Jonge.

Hij benadrukt dat een vaccinatieplicht nu nog niet aan de orde is en dat er ook nog geen vaccinatieplicht wordt voorbereid of besproken binnen het demissionaire kabinet.

De Jonge over vaccinatieplicht op het werk: ‘Ik snap de dilemma’s, maar de wet staat het niet toe’

Lees ook  50Plus verdwijnt uit de Tweede Kamer: Den Haan stapt op en neemt zetel mee

“Wat ik wel weet is dat het virus met mijn stelligheid niet zo gek veel rekening houdt en dat betekent inderdaad dat ik zeg: het is niet aan de orde, ik ben niet voor een vaccinatieplicht, maar ik kan gewoon niks uitsluiten.”

Ook Rutte sluit niks uit
Ook demissionair premier Rutte is nog altijd tegen een vaccinatieplicht, al gaf ook hij in augustus van dit jaar toe niks uit te kunnen sluiten.

“Op dit moment willen we dat niet, maar je weet nooit hoe de situatie zich ontwikkelt”, zei hij destijds na afloop van de ministerraad.

Hoewel een vaccinatieplicht juridisch zou kunnen worden ingevoerd, is het onwaarschijnlijk dat Nederland de verplichting zal gaan invoeren. Hoe dat precies zit, lees je hier.

Nederlanders in top 3 grootste zuipschuiten ter wereld

Zo ziet Lissabon uit La Casa de Papel er in het echt uit