in

De Jonge: het raakt me dat coronamaatregelen leiden tot tweedeling in samenleving

Zijn antwoord volgt op een vraag van politiek verslaggever Sam Hagens over de gevolgen van het huidige 3G-systeem, dat mogelijk wordt uitgebreid met de 2G-optie. Die regels leiden ertoe dat zelfs binnen families de spanningen tussen gevaccineerde en ongevaccineerde Nederlanders flink oplopen.

“Dat veroorzaakt leed, dat ga ik niet ontkennen”, antwoordt De Jonge daarop. “Maar als mensen die zich niet laten vaccineren in het ziekenhuis belanden en er daardoor allerlei andere operaties uitgesteld moeten worden, veroorzaakt dat weer enorm veel leed in andere families.”

‘Geen vrijblijvende keuze’
De Jonge zegt dat hij de polarisatie in de samenleving ziet en als minister de balans in de gaten probeert te houden. Die uitspraken zijn opvallend, omdat De Jonge de laatste tijd juist ook geregeld uitliet over maatregelen specifiek gericht tegen ongevaccineerden.

Lees ook  Drie gewonden door steekpartij bij Arnhemse school: ‘Een uit de hand gelopen ruzie’

Ook nu benadrukt de minister dat hij eigenlijk vindt dat alle Nederlanders zich moeten laten vaccineren. “Vaccinatie blijft een vrije keuze, maar het is geen vrijblijvende keuze. Solidariteit werkt twee kanten op. Het liefst hebben we een samenleving zonder polarisatie, maar alles weer dicht voor iedereen doet ook heel veel onrecht aan mensen die wel gevaccineerd zijn.”

Keijzer kondigde het aan
Volgende week debatteert de Tweede Kamer over het 2G-systeem. Het is nog niet duidelijk of er genoeg steun is voor het plan. Volgens De Jonge komt het initiatief voor dit beleid in ieder geval niet van het kabinet, maar van het OMT. “Het heeft meerdere keren in adviezen gestaan, maar de politieke keuze is aan ons.”

Lees ook  Man verwondt vrouw en zoon met mes, 2 andere kinderen springen uit raam

Op de vraag hoe het kan dat de vertrokken staatssecretaris Mona Keijzer dit 2G-beleid al aankondigde in haar afscheidsbrief, zegt De Jonge: “Er lag nog geen besluit en er waren ook geen plannen voor binnen het kabinet, maar het werd toen al wel publiekelijk besproken.”

Dode, zieken door legionella-uitbraak Schijndel, fonteinen uitgezet in centrum

Grap loopt uit de hand: Zorgmedewerkers laten demente vrouw lijntje coke snuiven en filmen het