in

Curtis is meest premature baby ooit die het overleefde na geboorte met 21 weken

Na een zwangerschap van slechts 21 weken en een dag, en met een gewicht van 420 gram waren de overlevingskansen van de Amerikaanse baby Curtis Means minimaal. Een klein wonder: hij werd steeds sterker en is nu volgens Guinness World Records officieel de meest premature baby ooit die overleefde.

Moeder Michelle Butler Alabama was net over de helft van de zwangerschap van haar tweeling vorig jaar, toen de bevalling zich aandiende. Ze werd direct opgenomen in het UAB Hospital in Birmingham in de Amerikaanse staat Alabama, waar ze op 5 juli 2020 Curtis en zijn zusje C’Asya ter wereld bracht, 132 dagen voor de uitgerekende datum.

C’Asya stierf een dag later. Curtis, met een geboortegewicht van 420 gram net zo zwaar als drie appels, had volgens de dokters ‘vrijwel’ geen kans om te overleven, maar hij bewees het tegendeel. Hij is nu een vrolijke dreumes van zestien maanden oud.

Lees ook  Hoe Cumali A. al 17 jaar uit handen van justitie blijft na het wurgen van zijn nichtje in Enschede

,,De artsen vertelden me dat ze zulke premature baby’s normaal niet kunnen redden”, zegt moeder Michelle Butler tegen Guinness World Records. ,,Het was een zeer stressvolle tijd.”

Curtis lag drie maanden aan de beademing in het ziekenhuis, kreeg daarna nog steeds 24 uur per dag intensieve zorg en mocht pas na 275 dagen naar huis, afgelopen april. Nog altijd kan haar zoon niet zonder hulp.

Hij krijgt voeding via een sonde en heeft extra zuurstof nodig, maar hij is in goede gezondheid ‘als je rekening houdt met hoeveel te vroeg hij is geboren’, zegt behandelend kinderarts Brian Sims in een verklaring. ,,We weten niet wat de toekomst zal brengen, want er is geen ander kind als hij.

Lees ook  Failliete moeder ziet geen andere uitweg en springt van brug met 10-jarige zoon in haar armen

Hij schreef zijn eigen verhaal al vanaf het moment dat hij werd geboren. Dat verhaal zal nog vaak bestudeerd worden en we hopen dat het de zorg voor premature kinderen verder zal helpen.”

,,Het moment dat ik Curtis mee naar huis mocht nemen en zo mijn oudere kinderen kon verrassen met hun jongere broer, zal me altijd bijblijven”, zegt moeder Michelle Butler.

Curtis pakte het record op slechts een dag: de vorige recordhouder is Richard Hutchinson, eveneens een Amerikaanse baby, die op 2 juni 2020 werd geboren na een zwangerschap van 21 weken en twee dagen.

Situatie Patricia Paay in ziekenhuis verslechterd: “Dit is heel ernstig!”

Vader Peter moet kinderen na zwemles buiten afdrogen vanwege qr-apartheid