in

Bruls: werkgevers moeten personeel om coronabewijs kunnen vragen

Werkgevers moeten de mogelijkheid krijgen om personeel naar een coronabewijs te vragen. Dat vindt Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen. In Buitenhof zei hij dat de wetswijziging die daarvoor nodig is “eerder vandaag dan morgen” in gang moet worden gezet.

Volgens Bruls vraagt de huidige ontwikkeling van het coronavirus, waarbij de aantallen besmettingen en ziekenhuisopnames oplopen, om stevigere maatregelen. Zo stelt hij ook voor om de anderhalvemeterregel weer in te voeren.

Lees ook  Man vermist in riolering na noodweer in Waals-Bra­bant

Bruls zegt respect te hebben voor mensen die zich om principiële redenen niet willen vaccineren. “Maar zo’n principe is alleen wat waard als het je ook wat kost en als het wat betekent. Op dit moment vind ik dat we de volksgezondheid in het algemeen zwaarder moeten laten wegen dan wat iedereen individueel ervan vindt. Dat kunnen we niet permitteren.”

Italië
Op dit moment mogen werkgevers alleen het personeel naar hun vaccinatie vragen als daar belangrijke redenen voor zijn. Wat precies als belangrijke reden geldt, is niet vastgelegd. Een werknemer is op dit moment niet verplicht te antwoorden wanneer een werkgever naar vaccinatie vraagt. Ook mag de vaccinatiestatus door de werkgever op geen enkele manier worden geregistreerd.

Lees ook  Rugzak van vermiste Natacha de Crombrugghe (28) gevonden in Peru, ouders helpen mee zoeken naar dochter

In Italië moeten alle werknemers in de publieke en private sector sinds 15 oktober een coronatoegangsbewijs laten zien. Italië is op dit moment het enige land waar zo’n regel geldt.

Agent gefilmd die liggende demonstrant tegen hoofd schopt: ‘Totaal losgeslagen diender’

Zwangere vrouw en ongeboren baby overlijden in ziekenhuis