in

Brams laatste woorden aan moeder voor hij stierf in Peru: ‘Ik ga op mijn hoogtepunt’

Vrijdag kwamen Bram (18) en Robbin (19) tijdens de reis van hun leven om door een vliegtuigongeluk in Peru. Afgelopen week videobelde Bram met zijn ouders Thijs en Alinda van ’t Hul, waar Alinda haar zoon vroeg om in levenden lijve thuis te komen.

“Tuurlijk!”, zei Bram, “maar als dat niet gebeurt, dan ga ik op mijn hoogtepunt. Ik heb het hier zo fantastisch gehad, beter dan dit wordt het niet”, voegde hij er grappend aan toe.

Dat dit werkelijkheid zou worden, had niemand zien aankomen. “Het was een tragisch ongeval. Waren ze een vliegtuigje eerder of later geweest, was het anders geweest”, zegt vader Thijs tegen Hart van Nederland.

Tussenjaar
Bram was met klasgenoot Robbin een paar maanden door Midden- en Zuid-Amerika aan het reizen. Ze hadden net hun vwo-diploma gehaald en kozen ervoor een tussenjaar te nemen. “Bram wist nog niet wat hij wilde doen na school, hij was zoekende. Dat is wrang aan deze situatie: hij had de ambitie om piloot te worden, wilde vliegen in een Cessna, dat leek hem fantastisch.” Dat er in een Cessna 207 een einde aan zijn leven kwam, voelt ergens toch bijzonder voor Bram’s ouders.

Lees ook  Maak de borst maar nat: Winter 2022 mogelijk koudste van de eeuw

‘Tot het volgende bericht’
“We hadden niet dagelijks contact. Bram zat daar heerlijk in zijn bubbel en wij waren meelevende ouders op afstand, zoals dat hoort. Af en toe belde hij, af en toe wij”, zegt Thijs. Het laatste contact was dinsdag via beeldbellen, “hij belde ons, het was een heel gezellig gesprek. We hebben hem een goede tijd gewenst en ’tot het volgende bericht’, zeiden we.” Dat was het laatste contact dat de ouders hadden met hun zoon.

Eind februari zouden de twee jongens landen op Schiphol. “Ik denk dat in de komende weken het besef pas gaat doordringen dat hij echt niet terugkomt. Dat de leegte echt gevoeld wordt als hij er dan niet is.”

‘Hij was zo’n bijzonder fijn figuur’
Vandaag ontvingen Thijs en Alinda foto’s en reisverslagen van backpackers die afgelopen tijd contact hadden met Bram en Robbin. “Een meisje uit Engeland zei: het waren twee fantastische jongens, ze hadden altijd een lach op hun gezicht.” Thijs ziet aan alle foto’s hoeveel Bram aan het genieten was van zijn reis. “Ik kan hier natuurlijk onmogelijk vrede mee hebben, maar als ik zie hoe ze daar genoten, daar heb ik dan vrede mee.”

Lees ook  Sylvie Meis openhartig: ’Ik doe het maar 1 keer per week’

De verhalen en foto’s laten volgens Thijs precies zien hoe Bram was. “Iedereen die hem kent, zal beamen dat hij zo’n bijzonder fijn figuur was. Hij maakte altijd plezier, zocht verbinding, was heel makkelijk in contacten maken.” Thijs vertelt hoe trots hij is op zijn zoon. “Goh, wat zal die jongen gemist worden in zijn vriendengroep, en hier thuis ook.”

Bijzondere band
Thijs en zijn familie leven in een roes sinds het nieuws hen vrijdag bereikte. Het lichaam moet nog officieel worden geïdentificeerd, “maar het is vanaf het begin al honderd procent duidelijk dat het om Bram gaat. We wachten alleen nog op de formaliteit.”

Dat Bram tijdens één van de laatste telefoongesprekken met zijn ouders heeft uitgesproken hoe blij hij was met zijn reis, zijn jeugd, zijn ouders, is bijzonder voor Thijs en Alinda. “Ik ben zo blij met hoe onze band was, ik kan het leren accepteren omdat hij het uitsprak dat het goed was.”

Moeder en dochter mishandelden ‘huisslaaf’, nu vervolgd voor mensenhandel

Rugzak van vermiste Natacha de Crombrugghe (28) gevonden in Peru, ouders helpen mee zoeken naar dochter