in

BOOS krijgt nog steeds meldingen van misstanden bij The Voice

Het programma BOOS krijgt nog steeds meldingen binnen over misstanden bij The Voice of Holland.

Dat meldt de redactie van het BNNVARA-programma in de verantwoording van het onderzoek dat maanden in beslag nam.

“Tot op heden ontvangen wij nog altijd berichten via Instagram, DM of per mail over vermeend (seksueel) grensoverschrijdend gedrag en/of machtsmisbruik in de context van The Voice, of in relatie tot de vermeende daders”, schrijven de makers.

Melden bij de politie
Het Openbaar Ministerie (OM) riep mensen die mogelijk slachtoffer zijn geworden van zedenmisdrijven rond het tv-programma donderdag op zich te melden bij de politie en niet bij het onderzoeksbureau dat door producent ITV Studios is ingeschakeld.

“Eerdere gesprekken met anderen dan de politie kunnen negatieve effecten hebben op de betrouwbaarheid van verklaringen die bij de politie worden afgelegd. Dat kan schadelijk zijn voor een eventueel strafrechtelijk onderzoek”, aldus het OM.

BOOS sprak voor de uitzending die donderdag online is verschenen in totaal met 53 mensen. Het overgrote deel gebeurde telefonisch. Enkele vrouwen werden in het programma sprekend opgevoerd, zij waren onherkenbaar gemaakt.

Lees ook  Johan Derksen (72) stopt volgend jaar met televisie maken

Wederhoor van betrokkenen
Op 12 januari stuurde BOOS een lijst met vragen in het kader van wederhoor naar zender RTL, producent ITV, voormalig producent Talpa, bandleider Jeroen Rietbergen en coaches Marco Borsato en Ali B.

Later zijn er aanvullende vragen gestuurd naar Talpa-baas John de Mol, creative director bij Talpa Linde de Jong en voormalig RTL-directeur Erland Galjaard.

Ook is de regisseur waarover klachten zijn binnengekomen benaderd. Die ontkent de aantijgingen. Alleen De Jong reageerde niet op het verzoek om vragen te beantwoorden.

De Mol kon Rietbergen wel ‘op zijn bek slaan’
John de Mol liet in de uitzending van zich horen. Daarin zei hij in april 2019 op de hoogte te zijn gebracht van het grensoverschrijdend gedrag van zijn zwager Jeroen Rietbergen.

De Mol, die Rietbergen wel ‘op zijn bek kon slaan’, riep de bandleider destijds direct op het matje en vertelde hem dat als hij dit nog een keer zou doen, of zelfs maar een letter zou berichten aan een vrouw bij het programma, hij hem “met kop en kont” zou beetpakken en hem eruit zou gooien.

Lees ook  Jonge overvaller vlucht na worsteling met eigenaar telefoonwinkel

5 miljoen keer bekeken
De veelbesproken aflevering van BOOS over The Voice of Holland is volgens omroep BNNVARA in de eerste twee uur dat die online stond al meer dan 5 miljoen keer bekeken.

Bij YouTube zelf staat de teller aan het begin van de avond op ruim 800.000 views, maar die cijfers “kunnen achterlopen op de werkelijkheid”, laat moederbedrijf Google weten.

De afleveringen van The Voice of Holland zijn niet meer te zien op Videoland.

De streamingdienst heeft ook de documentaire The Only Way Is Up over Ali B offline gehaald, bevestigt een woordvoerder van RTL. The Voice of Holland is verwijderd “ter bescherming van de deelnemers”.

Ook zijn alle socialemediakanalen van The Voice of Holland offline gehaald en is het programma ook niet meer op de RTL-pagina te zien.

Na uitzending BOOS tientallen bedreigingen bij stichting waar Ali B. ambassadeur van is

Tim Hofman nu zelf in opspraak om vrouwonvriendelijke teksten: ‘Ik schaam mij’