in

Boa belt thuis aan voor controle quarantaine, boete kan oplopen tot 20.000 euro

Wie op vakantie gaat in een land waar het coronavirus nog volop rondwaart, kan bij thuiskomst rekenen op bezoek van een boa.

Gemeentelijke toezichthouders controleren deze zomer volop of reizigers wel tien dagen verplicht in quarantaine gaan.

Dat moet iedereen die in een hoogrisicoland is geweest, zoals het Verenigd Koninkrijk, Rusland en heel wat landen in Azië, Afrika en Zuid-Amerika.

Het zijn landen met veel besmettingen of gevaarlijke varianten van het coronavirus. De boete voor het bij herhaling overtreden van de quarantaineplicht kan oplopen tot ruim 20.000 euro.

”We moeten echt kunnen constate­ren dat iemand niet op het opgegeven adres is”
– Pieter van Diemen, jurist veiligheidsregio

339 euro
In de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid zijn de afgelopen week al drie van dat soort bezoekjes afgelegd en werd er in één geval een boete opgelegd.

Die boete is 339 euro, maar blijkt een dag later dat je je weer niet aan de quarantaineplicht hebt gehouden, dan kan een dwangsom opgelegd worden van 5000 euro voor elke keer dat je betrapt wordt, tot een maximum van 20.000 euro.

De opsporingsambtenaren komen pas langs nadat de vakantiegangers zijn gebeld door het ministerie van VWS.

De reizigers moeten op een quarantaineformulier, dat door hen op de luchthaven of bij de boot verplicht is af te geven, vermelden op welk adres ze in quarantaine gaan en op welk nummer ze te bereiken zijn.

Lees ook  Meer dan 100 mensen achter koets met Esmee in Leiden

Op het niet hebben van zo’n formulier staat ook een boete, net als op het niet bereikbaar zijn op het opgegeven telefoonnummer.

Als mensen gebeld worden, letten de callcentermedewerkers op instructie van het Rijk ook op achtergrondgeluiden, zoals dat van een kroeg.

Vertrouwen ze er niet op dat iemand zich aan de quarantaineplicht houdt, dan worden gemeenten ingeseind en sturen die er hun opsporingsambtenaren op af.

,,Want we moeten echt kunnen constateren dat iemand niet op het opgegeven adres is’’, stelt jurist Pieter van Diemen van de veiligheidsregio.

Zeventien
Vorige week dinsdag meldde de NOS dat er tot dusver in totaal zeventien boetes uitgedeeld aan mensen die zich niet hebben gehouden aan de quarantaineplicht voor reizigers.

Uit de resultaten bleek dat er op 90 procent van de vluchten quarantaineverklaringen zijn afgenomen.

Verder zijn 3219 verklaringen afgehandeld door een belteam van de ANWB. In 19 procent van de gevallen kreeg het team geen gehoor. In 9 procent van gevallen was er geen of een onvolledig telefoonnummer ingevuld.

Wie de telefoon niet opneemt, krijgt een boa aan de deur. Sinds 9 juni zijn er 184 quarantaineverklaringen doorgezet naar gemeenten.

Hiervan is 80 procent gecontroleerd en is in zeventien gevallen een boete van 337 euro opgelegd.

Besmette s*kswerker gedwongen in isolatieruimte gezet
Mensen die besmet zijn geraakt met corona moeten in quarantaine, maar hebben daarbij met minder regels te maken dan mensen die niet besmet terugkeren uit hoogrisicolanden, zoals Engeland.

Lees ook  Uitkomst Catshuisoverleg: avondlockdown geldt tot na jaarwisseling

Alleen als coronapatiënten echt een gevaar vormen voor hun omgeving, kunnen ze via een rechterlijke machtiging gedwongen worden tot quarantaine.

Voor zover bekend is dat tot nu één keer gebeurd, met een s*kswerker uit Veiligheidsregio Gelderland-Zuid (regio Nijmegen).

Daarbij bestond ‘een ernstig vermoeden van corona’, meldt jurist Pieter van Diemen van de veiligheidsregio. ,,En deze persoon wilde niet meewerken aan welke vorm van isolatie dan ook.’’

Omdat de s*kswerker dakloos was, werd deze daarom gedwongen opgenomen in een instelling in Groningen, die speciaal voor dit soort gevallen is aangewezen.

,,Maar normaal gesproken zijn mensen die besmet zijn niet echt in beeld’’, stelt Van Diemen, ,,dus dan speelt dit niet.’’

De boetes voor de quarantaineplicht gelden ook alleen maar voor mensen die uit gebieden komen reizen die Nederland heeft aangemerkt als ‘zeer hoog risico’.

Welke landen dat zijn, kan in de tijd variëren. Momenteel staat het Verenigd Koninkrijk volgens de rijkswebsite nederlandwereldwijd.nl te boek als zo’n land.

Dan geldt naast een verplichte coronatest voor vertrek naar Nederland bij thuiskomst een verplichte quarantaine van tien dagen.

Op dag vijf van deze quarantaine kan bij de GGD opnieuw getest worden: is de uitslag hiervan negatief, dan eindigt de quarantaineperiode.

Toeriste dood teruggevonden na bezoek aan paradijselijk strand op Kreta

Deltavariant in opmars: andere landen trekken teugels weer aan