in

Blindengeleidehond valt halfdood neer na vergiftiging: ‘Dierenarts had nog nooit zoiets gezien’

Een ware nachtmerrie kwam afgelopen dinsdag uit voor Henco de Berg: toen de blinde man met zijn blindengeleidenhond Rasta een ommetje maakte door Zwijndrecht, is zijn trouwe viervoeter vergiftigd door een gehaktbal met gif. Het dier vecht al dagen voor zijn leven.

“Hij loopt altijd los en blijft bij me”, vertelt Henco aan Hart van Nederland. “Hij gaat altijd snuffelen in tuinen en dan roep ik hem.

Maar hij kwam niet en reageerde nergens meer op.” Op dat moment wist de Zwijndrechter dat het goed mis was.

Hij werd vervolgens door een voorbijganger gewaarschuwd. De viervoeter bleef namelijk in het gras liggen en er kwam veel kwijl uit zijn bek.

Lees ook  Tranen van hond doen iedereens hart breken in ziekenhuis – na bad zien ze hoe uitgehongerd hij is

Henco kwam snel in actie en bracht zijn blindengeleidenhond met spoed naar de dierenarts.

Slakkenkorrels?
“Het is een hartstikke grote nachtmerrie”, zegt Henco vrijdag. Het baasje is nog steeds ontdaan van de vergiftiging van zijn maatje. “Hij is er slecht aan toe.

Hij heeft de afgelopen dagen gebraakt en er kwam bloed uit zijn anus. Bij de dierenarts zeiden ze dat ze nog nooit zoiets hebben gezien.”

Rasta heeft waarschijnlijk van gehaktballetjes gegeten waar ijzeroxide in zat, een stof die ook wel wordt gebruikt in slakkenkorrels.

Hoewel het nu iets beter lijkt te gaan, is het nog steeds spannend of de viervoeter het zal overleven. “Het is zo ontzettend giftig.

Het kan zo weer achteruit gaan.” Volgens zijn baasje is het nu zaak dat zijn Rasta’s hart blijft kloppen.

Lees ook  Slang bijt man in de edele delen tijdens toiletbezoek

‘Dit is een sadist’
Henco gaat maandag aangifte doen en hoopt dat de dader snel gepakt wordt. “Degene die dit gedaan heeft, is niet zomaar de eerste beste sukkel.

Dit is een sadist die medische en scheikundige kennis heeft. Een echte hondenhater”, zegt de furieuze eigenaar.

Ondanks dat hij in een emotionele achtbaan zit door wat zijn blindengeleidenhond is overkomen, brengt Henco graag zijn verhaal onder de aandacht om te voorkomen dat andere honden en kleine kinderen de gehaktballen vinden. “Als een kind de gehaktballen eet, zal die acuut overlijden”, waarschuwt hij tot slot.

Zoon die raadslid doodsloeg: ‘Hij haatte mij’

Vrouw (25) zet tanden in geslachtsdeel beveiliger omdat ze winkel niet in mag