in

Belgische clubs knuffelen zich arm: al meer dan 53.000 euro aan boetes

Eind december voerde de Belgische Jupiler Pro League een boetesysteem in voor spelers die te innig doelpunten vieren.

De clubs blijken zich arm te knuffelen, want er is inmiddels al meer dan 53.000 euro aan boetes uitgedeeld. De voetballers zijn hardleers, al is dat niet heel erg want elke euro gaat naar het goede doel.

Afgelopen weekend was het opnieuw prijs. Bij KV Oostende vlogen Sakala en Gueye elkaar om de hals na hun goals.

Het was lang geen uitzonderlijk tafereel op de Belgische velden. De zogenaamde ‘knuffelboetes’ weerhouden de voetballers blijkbaar niet om hun blijdschap fysiek met elkaar te delen.

De individuele boetes bedragen 750 euro per geval. Wanneer er groepsvieringen plaatsvinden, kan dat oplopen tot 5.000 (tweede niveau) of 10.000 euro (hoogste afdeling) voor de club.

Lees ook  Kind van 6 maanden in kritieke toestand afgevoerd uit kinderdagverblijf: 3 mensen opgepakt

,,We zullen de clubs en de spelers nogmaals op hun verantwoordelijkheid wijzen”, zegt Pro League-woordvoerder Stijn Van Bever.

Dat er lakser opgetreden wordt, spreekt hij tegen. ,,Integendeel. Elke overtreding wordt in principe bestraft. De match delegates kijken daar streng op toe.”

Het knuffelgedrag van de voetballers is eigenlijk alleen kwalijk voor de perceptie. Er is amper risico op besmettingen, aangezien ze wekelijks getest worden.

En ondertussen krijgt het goede doel ook een stevige duw in de rug door het geld van de voetballers die de regels overtreden.

Het Vlaamse Tele-Onthaal, waar mensen anoniem kunnen praten over hun problemen, krijgt samen met haar Waalse tegenhanger de coronaboetes integraal doorgestort.

Lees ook  Onderzoek naar arts die per ongeluk 9-jarig meisje vaccineert

Jennifer Pots van Tele-Onthaal is blij met die hulp: ,,Met de middelen die de Pro League ons aanbiedt, willen we nog meer vrijwilligers opleiden.

Heel wat mensen worstelen. De komende maanden en jaren zullen nog moeilijk zijn. Die extra vrijwilligers zijn enorm belangrijk.”

Meeste knuffelboetes voor Antwerp en AA Gent (*):
AA Gent 5.750 euro
Antwerp 5.750
Beerschot 5.000
Cercle Brugge 5.000
Club Brugge 5.000
Eupen 5.000
Standard 5.000
STVV 5.000
KV Oostende 3.000
Waasland-Beveren 3.000
Anderlecht 1.500
Moeskroen 750
OH Leuven 750
Genk 750
Union 750
Charleroi 750
Zulte Waregem 750

TOTAAL: 53.500 euro

*nog niet alle boetes voor wedstrijden van afgelopen weekend waren bekend

Man (85) ontsnapt aan dood na val in tuin tijdens vrieskou

Tiener omgekomen bij ongeluk op spoor langs A4 bij Amsterdam