in

Belastende verklaring tegen Jos B. kwam van moordenaar Hümeyra

De medegevangene die een belastende verklaring heeft afgelegd tegen Jos B., die is veroordeeld voor de dood van Nicky Verstappen in 1998, is Bekir E. Die zit een straf uit van twintig jaar en tbs voor de moord op de Rotterdamse scholiere Hümeyra (16).

Dat een medegedetineerde over B. had verklaard, bleek twee weken geleden. Vanochtend werd op zitting duidelijk dat het om E. gaat. Jos B. zou met hem hebben gesproken over de strafbare feiten waarvoor hij is veroordeeld.

Vandaag wordt een voorbereidende zitting gehouden voor het hoger beroep van B. Die werd vorig jaar veroordeeld tot twaalf jaar cel voor het seksueel misbruiken en het ontvoeren van de 11-jarige Nicky Verstappen met de dood tot gevolg.

Lees ook  Tiener wordt verpletterd onder vorkheftruck, maar overtreft alle verwachtingen van artsen

Contact in Vught
B. en E. hadden enige tijd een cel in dezelfde afdeling van de gevangenis in Vught. In de tuin hadden ze wel eens contact met elkaar.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft E. in zijn verklaring over B. onder meer gesproken over een opvallende boom die stond bij de tent waar Nicky Verstappen sliep op de Brunssummerheide rond de tijd van zijn verdwijning. Het OM onderzoekt nu hoe E. daar anders kennis over kon hebben.

B. is in juli geconfronteerd met de verklaring van E. Hij zou in een eerste reactie hebben gesproken over een “duimzuigverhaal”.

Lees ook  Drie kinderen leefden tussen de hondenpoep, waren uitgehongerd, zaten onder de luizen: ‘We zijn geen perfecte ouders’

Zijn advocaat Gerald Roethof citeerde uit een stuk van het gerechtshof in Den Haag, uit de strafzaak tegen E. zelf, waarin staat dat die een ernstige persoonlijkheidsstoornis heeft en een “leugenachtige levensstijl” heeft. Volgens het OM kan het dan nog steeds “dat iemand die vaak liegt ook op enig moment de waarheid kan spreken”.

Zowel het OM als Roethof wil dat E. bij de inhoudelijke behandeling, die gepland staat vanaf november, in de rechtszaal wordt gehoord. B. kondigde alvast aan dan ook zelf vragen te willen stellen.

Lotte (12) uit Langeveen geeft laatste ’teken’, daarna is het ondraaglijk lijden klaar

Vader neemt baby mee naar huis na 7 weken in ziekenhuis, na overlijden van moeder