in

Anti-Zwarte Piet-demonstranten aangevallen met eieren en oliebollen in Volendam

Een groep anti-Zwarte Piet-demonstranten is vanmiddag aangevallen in Volendam. De demonstranten stonden op de markt bij het Havenhof in Volendam toen ze door een grote groep werden bekogeld met onder meer eieren. Ook zouden ze zijn geslagen.

De demonstranten zijn onder meer van Kick Out Zwarte Piet. De actie, die zo’n 50 minuten duurde, zou niet zijn aangekondigd. “Volendam schaam je”, werd door de demonstranten geroepen.

De demonstranten hebben zich korte na de start van de bekogeling teruggetrokken richting een bus. Om de bus verzamelden zich vervolgens tientallen tegendemonstranten.

Zij bekogelden de bus, onder meer met eieren en oliebollen van een naastgelegen kraam, en staken hun middelvinger op. Ook is er vuurwerk afgestoken.

Livestream
Op een livestream viel te zien dat de politie, die met een handvol agenten aanwezig is, niet direct ingreep. Inmiddels heeft de bus Volendam verlaten.

Lees ook  Man slaat vriendin met gebalde vuist in gezicht

Een woordvoerder van de politie kan daar niet verder op ingaan. “Even voor 13.00 uur werd de situatie door de burgemeester van Volendam ontbonden.

Daarin hebben we als politie een ondersteunende rol gehad. Hierbij begeleidde de politie de demonstranten in de bus uit Volendam.”

Kick Out Zwarte Piet-voorman Jerry Afriyie was bij de actie. Hij reageert tegenover NH Nieuws geschrokken.

“Er werd met allerlei voorwerpen gegooid, we kregen alles over ons heen: waterflessen, van groente tot fruit, vuurwerk, sigaretpunten en spugen”, vertelt hij vanuit de bus. “Ook werden er mensen van ons fysiek aangevallen en geslagen.”

Sjaak Oud, groeteboer op de markt, laat weten dat de demonstranten onaangekondigd naar Volendam kwamen.

Lees ook  Getuige die uitgebreid over Taghi verklaarde, vermoord in Spanje

“Wij denken er hier anders over. Wij geloven het wel. Wij vroegen vriendelijk en dringend of ze wilden vertrekken”, vertelt hij.

“Daar praktiseerden ze niet over. Op een gegeven moment escaleerde het en begonnen ze met eieren en oliebollen te gooien. En niet zo’n beetje ook.”

Grimmig
Een woordvoerder van de politie liet eerder op de middag weten op de hoogte te zijn van de situatie.

“Op dit moment is de situatie grimmig, waardoor wij even ter plaatse gaan. Als woordvoerder heb ik de situatie nu niet zodanig onder ogen, dat ik precies weet wat er aan de hand is.”

De woordvoerder: “Mijn collega’s gaan de situatie nu waarnemen en dan zullen we kijken welke maatregelen er genomen zullen moeten worden.”

Snoeiwerken gaan mis, man (61) sterft onder boom

Dode vrouw gevonden in water, politie vraagt hulp bij identificatie