in

Amsterdam verbiedt afsteken vuurwerk tijdens jaarwisseling

Komende oud en nieuw mag in Amsterdam opnieuw geen vuurwerk worden afgestoken. De gemeente organiseert als alternatief op meerdere plekken in de stad professionele vuurwerkshows.

Volgens de gemeente heeft ‘een meerderheid van de Amsterdammers genoeg van de overlast die vuurwerk met zich meebrengt en is zij voorstander van een afsteekverbod voor consumentenvuurwerk’.

De gemeenteraad besloot daarom al in een eerder stadium het afsteken van consumentenvuurwerk te verbieden.

Om het verbod mogelijk te maken wordt de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) aangepast. Wel blijft het mogelijk om bij verkooppunten vuurwerk te kopen.

Afgelopen jaarwisseling gold in Nederland een verbod op vuurwerk en werd ook de verkoop aan banden gelegd.

Hiermee hoopte het kabinet het aantal vuurwerkslachtoffers te verminderen om zo de druk op de zorg niet nog verder te verhogen.

Lees ook  Man (21) doodgestoken op parkeerplaats Rozenburg, tiener aangehouden: ‘Ik hoorde een enorm gekrijs’

Het landelijk verbod werd in Amsterdam niet gehandhaafd . Volgens burgemeester Femke Halsema was dat een ‘schier onmogelijke opgave’.

Nachtclubs en discotheken waren vanwege de pandemie gesloten en de handhavingscapaciteit was hard nodig om op te kunnen treden tegen illegale feesten.

Amsterdam wacht voor de komende jaarwisseling niet af of er een landelijk verbod komt en kiest er nu voor het al eerder in de gemeenteraad aangenomen vuurwerkverbod door te voeren én te handhaven.

Vuurwerkshow
Dit jaar organiseert de gemeente onder andere een nieuwjaarsviering op het Museumplein met een vuurwerkshow, een muzikaal programma en een licht- en lasershow.

Lees ook  Vader verliest kort geding over toelating zonder CTB bij zwemles zoon

Ook moet er in ieder stadsdeel een professionele vuurwerkshow komen. Verder is er subsidie beschikbaar voor initiatieven voor nieuwjaarsvieringen van Amsterdammers zelf.

Alle plannen blijven afhankelijk van de coronamaatregelen die tijdens oud en nieuw gelden, zegt de gemeente.

,,Samen met de handhavende diensten wordt gekeken naar een goede balans tussen voldoende aanbod en beheersbaarheid.

Extra vieringen in de stad kunnen er ten slotte ook toe leiden dat er een groter beslag wordt gelegd op de capaciteit van de diensten.”

Ook in Rotterdam
Ook in Rotterdam en Nijmegen geldt een vuurwerkverbod. Andere grote steden kijken ook naar de mogelijkheden. In Den Haag en Breda mag wel vuurwerk afgestoken worden.

Verkeersdrama in Julianadorp: dode (19) en twee andere tieners zwaargewond: ’Ze kermde het uit van de pijn’

RIVM: ‘Stijging coronacijfers komt door door versoepelingen – Mondkapje terug!