in

Agent gefilmd die liggende demonstrant tegen hoofd schopt: ‘Totaal losgeslagen diender’

Op sociale media is ophef ontstaan over het harde optreden van de Haagse politie tegen coronademonstranten dit weekend. Op een van de filmpjes is te zien dat een man die op de grond ligt hard tegen zijn hoofd wordt geschopt door een agent. ,,Dit is een totaal losgeslagen diender.” De betreffende agent werkt hangende het onderzoek niet op straat, bevestigt een woordvoerder van de politie. Hij is wel gewoon als agent actief en dus niet geschorst.

De demonstranten kwamen zondag samen op het Joubertplantsoen in volkswijk Transvaal waar zij werden aangepakt door de aanwezige agenten. Het harde politieoptreden is door meerdere mensen gefilmd en gepost op onder meer Facebook en LinkedIn. De beelden zijn zo heftig dat Facebook vooraf kijkers waarschuwt voor de gewelddadige content.

Vooral het filmpje waarop een op straat liggende man tegen zijn hoofd wordt geschopt, roept verontwaardigde reacties op. Nadat dit gebeurt, wordt de man ook nog eens flink toegetakeld met knuppels door meerdere agenten. Er is ook te horen dat agenten flink schelden tegen de aangehouden mannen. ,,Laat de stad met rust k(…)mongool”, is er onder meer te horen op een filmpje.

Knuppels, zwaar vuurwerk en gezichtsbedekkende kleding
Volgens een woordvoerder van de politie zochten de demonstranten zelf de confrontatie met de agenten. Het zou gaan om een groep van ongeveer vijftig man. ,,Een aantal personen droeg knuppels en zwaar vuurwerk mee. Ook droeg een deel van de groep gezichtsbedekkende kleding. Op het moment dat zij de politie in het oog kregen, gingen zij direct de confrontatie aan.”

Lees ook  Handige vaatwasser past op de keukentafel en werkt met enkel stopcontact

Gistermiddag werden negen personen opgepakt tijdens de demonstratie. Naar het incident waarin de agent een trap geeft, wordt onderzoek gedaan, laat de politie weten. ,,Wij kennen de beelden op sociale media. Op dit moment wordt onderzocht wat er zich precies heeft voorgedaan, ook voorafgaand aan de aanhouding. Het geweld dat de politie mag gebruiken is aan strenge voorwaarden gebonden en wordt achteraf altijd getoetst. Dat is ook bij deze aanhoudingen het geval,” laat een woordvoerder weten.

Empathisch vermogen
Ook elders op het plein is te zien hoe demonstranten worden geslagen. ,,Wij dachten dat wij inmiddels voorbij de fase van kopschoppende agenten waren in Den Haag’’, zegt Nur Icar van de Haagse partij Islam Democraten verontwaardigd. ,,Enerzijds doen dienders leuk mee met programma’s op commerciële zenders, over empathisch vermogen van agenten en laten ze zien hoeveel ze wel niet geven om burgers, anderzijds duikt er weer een filmpje op van een totaal losgeslagen diender, scheldend, schoppend en intimiderend.’’

Lees ook  Heftige ruzie Andre Hazes en Anne Rose: ‘Nu al uit elkaar’

De partij heeft burgemeester Jan van Zanen om opheldering gevraagd. Ook vraagt zij een spoeddebat aan. Volgens Icar, die omwonenden na het incident heeft gesproken, ging het om mensen die van plan waren om te gaan demonstreren tegen de coronamaatregelen en zich op het Joubertplantsoen verzamelden.

Verhuftering
Hoewel hij de context niet kent, vindt Icar dit onacceptabel. ,,Je ziet een diender toch ook niet een vastgoedfraudeur tegen de grond werken en trappen met leuzen als ‘niet in mijn stad of wijk’. Op mij komt dit over als verhuftering. Dat wil ik niet in mijn stad of wijk.’’ Ook Hart voor Den Haag is erg geschrokken van de beelden en gaat schriftelijke vragen stellen aan de burgemeester. ,,Je ziet dat agenten hier buitensporig veel geweld gebruiken”, zegt raadslid Arjen Dubbelaar.

Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP vindt dat de beelden niet los gezien kunnen worden van de context. Hij hoorde dat de groep van buiten Den Haag kwam, die uit waren op een confrontatie met de politie. ,,Het schijnt er heel heftig aan toe te zijn gegaan’’, vertelt hij. ,,Ik denk dat dit in het heetst van de strijd is gebeurd. Er zijn wel redenen waarom iemand zo reageert. Dat wordt nu onderzocht.’’

Jongetje (9) in Spanje ontvoerd en vermoord tijdens Halloweenfeestje

Bruls: werkgevers moeten personeel om coronabewijs kunnen vragen