in

4-jarig meisje kwam in Steenwijk om door laakbaar gedrag van kinderopvang, zegt justitie

Twee zware branddeuren vielen in maart 2020 in het gebouw van Kindcentrum Bernhard in Steenwijk boven op een 4-jarig meisje.

Ze overleed dezelfde middag aan hersenletsel. Het Openbaar Ministerie vindt dat de stichting achter dit centrum een onveilige situatie creëerde.

,,Dit ongeval had niet mogen gebeuren. Ze was nog veel te jong’’, zei de moeder die haar dochter verloor.

Tegen Protestants Christelijke Kinderopvang Accrete is donderdag in de rechtbank in Zwolle 25.000 euro boete geëist wegens dood door schuld.

Het gebeurde op de eerste dag van de lockdown in maart 2020. Scholen en kinderopvangcentra moesten dicht en alleen voor kinderen van ouders met cruciale beroepen werd een uitzondering gemaakt. Zodoende waren er maar enkele kinderen op de opvang.

Verstoppertje spelen
Onder wie het 4-jarige meisje. Ze speelde verstoppertje met haar broertje en vroeg aan een van de twee begeleidsters of dat op de gang mocht.

Dat was goed. Niet veel later hoorden de begeleidsters een harde klap op de gang. Twee tegen de muur staande branddeuren bleken boven op het meisje te zijn gevallen.

Er ontstond meteen grote hectiek. De deuren werden van het meisje getild, hulpverleners kwamen ter plaatse en de ouders werden ingelicht. Hulp mocht echter niet meer baten: het meisje bezweek die middag aan hersenletsel.

Lees ook  Bredase wordt aangerand bij Heksenwiel: ‘Weet je wat je krijgt voor je verjaardag? Mij!’

Wat deden die deuren daar? ,,Want wat als er brand was uitgebroken?’’ vroeg een van de rechters. Een pedagogisch medewerker die er sinds begin dat jaar werkte, zei meteen al op zijn eerste werkdag dat die deuren daar gevaarlijk stonden.

Omdat in januari aan de vloer werd gewerkt, werden de deuren verwijderd. Daarna zijn ze niet meer teruggeplaatst, omdat ze ingekort moesten worden.

Een zwarte dag
De voorzitter van het college van bestuur van Accrete, Jan Spanjer, is begin vorig jaar wellicht zelf ook wel eens langs die deuren gelopen.

Dat ze daar stonden, was in strijd met de veiligheidsregels, erkende hij. Ook hij had echter nooit het acute gevaar ingezien.

Hij noemde 16 maart ‘een zwarte dag uit mijn werkzame leven’ maar vond het niet te vergelijken met het leed dat de ouders en de broertjes van het slachtoffer is overkomen.

Hij ziet het als zijn verantwoordelijkheid ‘er alles aan te doen om te voorkomen dat zoiets nog eens gebeurt’.

Lees ook  51-jarige man gewond na steekpartij

,,Mensen die werken met spelende jonge kinderen in de buurt moeten zich extra bewust zijn van de gevaren.

Niemand wil dat dit nog eens gebeurt’’, zei de moeder van het slachtoffer in een emotionele verklaring.

Door nalatig gedrag van de stichting stonden die deuren van elk bijna 50 kilo daar al twee maanden, meende het OM.

Meerdere medewerkers maakten er melding van, maar niemand ondernam actie. ,,Een kinderopvang is een omgeving waar je elk risico moet uitsluiten.

Die deuren stonden er niet geborgd en het was voorzienbaar dat kinderen op de gang kwamen.’’ En juist jonge kinderen zien geen risico’s, zei de officier.

Niet te voorzien
In februari was er nog een open dag op het kindcentrum. ,,Niemand maakte een opmerking over die deuren’’, zei advocaat Mariska Pekkeriet namens de stichting.

,,Honderden mensen liepen er langs en niemand zag de noodzaak om in te grijpen.’’ De val van die deuren was niet te voorzien, was niemands fout en ze verzocht om vrijspraak.

Het vonnis volgt op 3 juni.

Gewonde bever zat vast in rattenklem, nu dreigt amputatie van zijn pootje: ‘Operatie kost veel geld’

Man die zieke dochter verrast met dronevlucht krijgt boete