in

2,5 jaar cel en tbs geëist na misbruik van kleuter in Roden

Voor de rechtbank in Assen is vanochtend 2,5 jaar cel en tbs met voorwaarden geëist tegen een 53-jarige man uit Roden. De man wordt ervan verdacht dat hij in juni 2020 een 4-jarig meisje heeft misbruikt in het Drentse dorp. Ook bleek hij bij zijn aanhouding in het bezit van meer dan 2.000 video’s met kinderporno.

“Hij heeft op grove wijze misbruik gemaakt van een kwetsbaar meisje, heeft haar gedwongen dingen te doen die ze niet wilde en hij heeft daarbij geweld gebruikt. Daarmee ging hij ver over de grenzen”, aldus de officier van justitie tijdens de zitting, meldt RTV Drenthe.

De impact van het misbruik was volgens de officier enorm, niet alleen op meisje en haar gezin, maar ook op de buurt en op school. Er ontstond extra onrust in de periode van negen maanden dat het duurde om de verdachte op te pakken. “Het is ziek wat er gebeurd is en we zijn er letterlijk lang ziek van geweest. Ons kleine onschuldige meisje, door een onbekende man gegrepen”, aldus de moeder van het slachtoffertje vanochtend. Ze vergeleek de verdachte met een aasgier, die die dag op jacht was naar een prooi.

Lees ook  Zien: Romee Strijd draagt geen skipak in de sneeuw, maar een pikant lingeriesetje

Verdachte in steegje
Op 15 juni 2020 kwam het 4-jarige meisje met een vriendinnetje terug uit een speeltuin in Roden toen ze in een steegje op de verdachte stuitten. Hij toonde daar zijn geslachtsdeel en misbruikte vervolgens het slachtoffertje.

Aanvankelijk leek het erop dat de verdachte snel kon worden opgepakt, De politie verstuurde een sms-bom naar 2.300 mensen in Roden. Er doken beelden op waarop hij te zien was op een fiets. Nadat het tv-programma Opsporing Verzocht die beelden had getoond, meldde zich iemand die de voornaam van de Rodenaar noemde en de vechtsport die hij zou beoefenen.

De tip bleek juist, maar de politie kon de man niet vinden. Dat lukte pas toen de man zich begin vorig jaar verdacht gedroeg in een steeg, een jongetje aansprak en werd gefotografeerd door een getuige. Twee weken na zijn arrestatie bekende hij het misbruik.

Huilen over ‘kronkel’
In de rechtbank bood de man huilend zijn excuses aan: “Ik neem mijn straf uiteraard en als ik mij enigszins kan inzetten ook voor anderen, wil ik dat doen.”

Lees ook  Kind overleden na ongeval met vrachtwagen Amsterdam

Hij zei dat hij het al die tijd niet had aangedurfd om zich te melden. “Ik weet hoe er met zedendelinquenten wordt omgegaan in de pers en in de gevangenis”, zei hij. Voor het misdrijf zelf had hij geen verklaring. “Het is een kronkel geweest”, zei hij, Ik weet niet wat het was. Het past niet bij me, hoort niet bij me. Ik weet niet wat het was.”

Uit onderzoek is gebleken dat de man meerdere stoornissen heeft, waaronder een exhibitionismestoornis. Hij is verminderd toerekeningsvatbaar en wil zelf ook graag behandeld worden. Volgens de officier moet hij ten minste twee jaar worden behandeld in een psychiatrische kliniek en daarna vanuit huis, onder allerlei voorwaarden.

De moeder van het meisje hoopt dat er nog iets goeds uit de zaak kan komen: “Deze zaak heeft echt uitwerking als hij zich grondig laat behandelen en zich in de toekomst gaat inzetten voor preventie van kindermisbruik en hij zo nog wat voor de maatschappij kan betekenen.”

Alleenstaande moeder wordt gearresteerd nadat ze haar kinderen alleen achterliet om te gaan werken

Jongen (16) door viertal geslagen en beroofd