in

2 doden en 10 zwaargewonden bij busongeval op E19: bestuurder onder invloed van drugs

Op de E19 ter hoogte van Sint-Job-In-t-Goor, richting Breda, is zondagmiddag een ernstig ongeluk gebeurd.

Het ging om een Franse bus van BlaBlaCar die kantelde en crashte tegen een vangrail. Er vielen minstens 2 doden en 10 zwaargewonden. De weg zal nog een lange tijd versperd blijven.

Het ongeval gebeurde omstreeks 11.45 uur. Een bus van BlaBlaCar was ingereden op een betonnen vangrail. Nadien kantelde het voertuig.

“De 35-jarige Franse chauffeur was onder invloed van drugs. Dat werd bevestigd door een positieve speekseltest”, zegt Lieselotte Claessens van het parket.

Maurice Haaij uit Breda zag het ongeluk gebeuren. “Toen de bus over de weg schoof, zijn meerdere personen eronder beland en zo ernstig gewond geraakt of overleden.

Er kwamen ook meerdere personen vast te zitten onder de bus. Het duurde tergend langzaam voor de hulpdiensten er waren.”

Slachtoffers
Na het ongeval werd de gemeentelijke fase van het rampenplan afgekondigd. De hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse.

Op de bus zaten in totaal 33 passagiers met vooral de Franse nationaliteit en een minderheid met de Spaanse nationaliteit. “2 van hen zijn overleden, 10 inzittenden geraakten zwaargewond en 13 mensen lichtgewond.

Ze werden afgevoerd naar 9 ziekenhuizen in de regio. In cultuurcentrum De Kaekelaar in Schoten is een opvangcentrum opgericht voor 6 passagiers”, legt Claessens uit.

De diensten van de gemeente Schoten staan in contact met de consulaten om familieleden op de hoogte te brengen.

Lees ook  Zet jouw man direct aan het werk: Mannen die vaker schoonmaken leven langer!

“We leven erg mee met de families van de slachtoffers”, zegt Delandsheer van de gemeente Schoten.

Overal bloed
Edit Csep (43) was vlakbij toen het ongeval gebeurde. Ze stapte meteen uit haar wagen en ging kijken of ze kon helpen.

“Toen ik de bus binnenkwam, leek het alsof ik in een horrorfilm was beland. Overal was bloed te zien en verschillende slachtoffers waren aan het gillen.

Ik zag twee mensen onder en drie mensen naast de bus liggen die vermoedelijk overleden waren”, zegt ze. Samen met enkele anderen hielp ze de slachtoffers.

“We haalden twee lichtgewonden uit de bus. Er zat een man vast onder het voertuig. Hij was aan het schreeuwen, dus we probeerden hem te kalmeren.

Er was ook iemand die zijn arm was verloren. Hij leek in shock, dus we bleven met hem praten tot de ziekenwagen er was.”

Een passagier vertelde Edit dat de buschauffeur in slaap was gevallen. “Hij vertelde mij dat de bus van Lille kwam en onderweg was naar Amsterdam.

De bestuurder was al lang aan het rijden en viel in slaap. Een passagier riep nog ‘word wakker!’, maar toen gebeurde het ongeluk”, legt ze uit.

Stilstaande file
Na het ongeluk werd de rijbaan volledig afgesloten. Het verkeer moest in de richting van Breda de snelweg verlaten via uitrit 5 Kleine Bareel.

Lees ook  Journaliste (26) van bil tijdens reportage in s*ksclub

Het verkeer op lange afstand richting Breda of Rotterdam moet omrijden via de A12. Momenteel is de E19 nog reeds afgesloten ter hoogte van knooppunt Antwerpen-Noord. Het zal nog meer dan twee uur duren voor de weg terug vrij is.

Veel bestuurders hebben meer dan twee uur stilgestaan op de snelweg. “We stonden op ongeveer 5 km van het ongeluk.

De politie is ons na een lange tijd komen terugsturen in de tegengestelde richting”, vertelt Yannick Spruyt.

“Tijdens het wachten verlieten veel bestuurders hun wagen. Er zijn ook een paar auto’s in panne gevallen met platte batterijen.

We zagen veel busjes van het Rode Kruis met hulpverleners toekomen.” In de file stond ook aan aanhangwagen met twee paarden. De dieren werden uit het voertuig gelaten en kregen hooi van een buurtbewoner.

BlaBlaCar
BlaBlaCar is een online carpoolplatform. Via de app worden bestuurders die een autoreis gaan maken, gekoppeld aan passagiers die willen meerijden.

De passagiers betalen nadien een bedrag aan de bestuurder om de kosten te delen. Er rijden ook bussen van BlablaCar rond in Frankrijk, België en Nederland.

“Onze eerste gedachten zijn bij de slachtoffers. We zijn in contact met de autoriteiten en onze buspartner om de slachtoffers te helpen en de omstandigheden van het ongeval te begrijpen”, zegt Robert Morel woordvoerder van BlaBlaCar.

Man geeft sekspop een beurt en dumpt haar in braakliggend terrein

Man schopt zijn vrouw bewusteloos